Silvestrski jedilnik v zadnjem trenutku. Upoštevali smo, da je zdrav in tako primeren tudi za sladkorne bolnike, da je enostaven in za sestavine ni treba seči prav globoko v žep.
Priporočamo:
- predjed: humus (namaz iz čičerike), popečen sir in šunka kot prigrizek ter solata
- juha: iz ajdove kaše, šitak in zelenjave
- glavna jed: piščančji curry s kokosovim mlekom, priloga riž in solata iz rdečega radiča
- sladica: različne sladice iz kozarca
Ob koncu zapisa so povezave do naših silvestrskih jedilnikov v preteklih letih. Torej še več idej.
Želimo vam prijetno in kulinarično pestro silvestrovanje ter uspešen skok v leto 2016.
Kaj dobrega pripraviti za silvestrsko večerjo?
Za praznično silvestrsko večerjo ponujamo zamisli za tri meniji s po štirimi hodi. Prvi je nizkocenovni, drugi se ne ozira na stroške, tretji je namenjen diabetikom in tistim, ki bi radi tudi na silvestrovo jedli zdravo in dobro.
Ob nekaterih idejah za jedi smo dodali tudi povezave do receptov. V zaključnem delu pa so na voljo še linki do idej za silvestrski menije, ki smo jih nanizali v preteklih letih.
Na fotografiji je božični kolač (recept je tukaj)
Želimo vam veselo in kulinarično uspešno silvestrovo in srečno ter ustvarjalno 2015.
Za praznično pojedino bo pravšnja svinjska ribica, ki jo napolnimo s suhimi slivami, žajbljem in vse lepo zavijemo v svinjsko mrežico. Priloga je lahko zelo raznolika. Omislimo si lahko krompir ali riž ali na maslu prepraženo zelenjavo. Pa še rdeč radič s tržnice in jed je gotova. Hitro in dokaj enostavno.
Svinjska ribica s suhimi slivami je primerna tudi za diabetike, kot priloga pa naj bo zelenjava, prepražena na kokosovi masti.
Kako pripravimo svinjsko ribico s suhimi slivami v mrežici?
Piroške so žepki, praviloma iz kvašenega testa in so lahko polnjeni z mesom, zelenjavo, sadjem, skuto, sirom ... Zapeče se jih lahko v pečici ali ocvre na olju. Najbolj poznani so v ruski, vzhodnoevropski in finski kuhinji. Piroške so odlične kot predjed, glavna jed ali sladica. V vsaki državi imajo drugačen način pripravljanja pirošk: ponekod testu dojajajo krompir, drugje sir, v ruski kuhinji znajo pripraviti bistveno večje kot drugje ...
Piroške smo pripravili po najenostavnejšem receptu, in jih napolnili s šunko ter sirom (nekatere tudi z marmelado). Ene smo zapekli v pečici, druge pa na olju. Obojne so odlične in smo prve postregli kot predjed, druge pa k zeliščnemu čaju.
Na koncu dodajamo še video z YouTuba o pripravi pirošk.
Preizkusili smo domiseln recept za predjed, ki je prijetno presenečenje za goste, saj na krožniku jajček v kraterski vdolbini beljaka deluje zares imenitno. Pod vulkansko obliko pa se skriva še osnova iz šunke in sira. Potrebujemo jajce po osebi in približno 15 minut za pripravo. Ker je treba jajček po pripravi takoj servirati, si moramo "kupčke" pripraviti vnaprej. Ko so gostje že skoraj popili aperitiv, jajčka hitro zapečemo v pečici.
Kako pripravimo VULKANSKI JAJČEK, rumenjak v beljakovi haljici, na podlagi iz šunke in sira?
Hitro pripravljena predjed, ko se mudi, ker so gostje že na poti - šunkine ruladice, ki jih napolnimo z obogateno skuto. Zraven lahko ponudimo še trdo kuhana jajčka, narezano svežo zelenjavo ali vložene gobice in podobno. Še rezine svežega kruha in predjed je popolna.
Kako pripravimo šunkine ruladice s skuto?
Za silvestrski jedilnik predlagamo naslednje hode:
predjed - šunkini zvitki s skuto in zelišči, humus in tatarski biftek juha - kitajska kurja juha in gobova juha glavna jed - svinjska ribica v testu s šampinjoni in pršutom, krompir s koriandrom, riž z grahom in korenčkom, solata iz motovilca sladica - vanili sladoled z vročimi malinami in smetano
V nadaljevanju sledi recept za svinjsko ribico v testu, ki je enostaven za pripravo.
Ogromen krompir smo skuhali, prepolovili, izdolbli, ga začinili, dodali maslo in kislo smetano ter jajček. Pet minut nadaljnje "obdelave" v mikrovalovni pečici je dovolj, da smo na mizo postavili krompir z jajčkom na oko. Simpatična sprememba.
Špargljev ni potrebno vedno le kuhati, lahko jih zelo enostavno in okusno pripravimo tudi v foliji, ki jo damo v pečico pri 200 stopinjah celzija. Takšna priprava špargljev v pečici nam bo vzela približno tričetrt ure. Pred tem je potrebno šparglje še olupiti. Šparglji iz folije so zares zrlo dobri in velja poskusiti nekoliko drugačen način priprave. Na takšen način pripravljeni šparglji so lahko tudi prijetno presenečenje za goste.
Ponudili smo jih z nabodili, na katere smo dali piščančje (puranje) meso, mlad krompirček, šampinjone in čebulo.
Ena izmed izjemnih specialitet naših južnih sosedov so škampi, pripravljeni na buzari. Vrstni red priprave pri kuhi se razlikuje od enega kuharskega mojstra do drugega: ali se škampi najprej prepražijo, ali so morda pred tem na vrsti čebula, česen in paradižnik ... Vsak kuhar ima svoj pristop, ki se mu zdi najustreznejši. Izbrali smo zelo enostavno pripravo, zato je kosilo na mizi v pol ure. Največ dela je s pripravo, pri kateri je potrebno nasekljati to in ono.
Zagotovo je to ena izmed najslastnejših morskih jedi, s katerimi lahko razvajate sebe in družino, pa tudi obiske v vročih poletnih dneh.
Najverjetneje ste kdaj ob obisku mehiške restavracije naročili čebulne obročke. Tudi doma jih lahko pripravimo enostavno in hitro. Obisk lahko za spremembo pričakamo z nekoliko drugačno predjedjo. Načinov priprave je več. Namesto vode, s katero razredčimo maso, v katero pomakamo obročke, lahko uporabimo tudi pivo. Po želji lahko obročke pred cvrtjem povaljamo še v drobtinah.
Ponujamo zamisli za dva silvestrska jedilnika - enega, za katerega ne potrebujemo veliko denarja in drugega, ki bo prišel prav, če moramo silvestrsko večerjo pripraviti zelo na hitro. Za prvi jedilnik bomo za štiri osebe odšteli okoli 20 €, ob predpostavki, da so osnovne sestavine kot olje, moka, sladkor, riž, krompir, drobtine ... že v domači kuhinjski omari. Drugi jedilnik je dražji, a ga lahko ob dobri organizaciji dela pripravimo v dobri uri.
Vsak jedilnik je sestavljen iz predjedi, juhe, glavne jedi in deserta.
Kaj torej skuhati za sivestrsko večerjo?
Na tej povezavi si lahko preberete tudi naš lanski predlog silvestrske večerje.