Za tiste, ki cenijo in redno pijejo čaj iz raznoterih zdravilnih zelišč, se prične nabiranje in sušenje "rožc" že zgodaj spomladi. Prva med nabranimi bo zagotovo trobentica (lat. Primula vulgaris) ali Primrose - prva roža, kot ji rečejo v angleškem jeziku. Vabi nas s prelepimi rumenimi cvetovi in veliko zdravilnimi učinki, ki so že dolgo poznani v ljudskem zdravilstvu. Uporabni so vsi deli trobentice: korenine, ki jih zaradi saponina uporablja tudi uradna medicina, listi in cvetovi. Uporabljamo jo tudi v kulinariki, na primer cvetove potresemo po solatah, juhah, desertih, vse dele uporabimo za čaj, tinkture ali odišavljanje vina, ki postane krepčilo za srce. Trobentice imajo v listih veliko vitamina C in zato v telesu nadomeščajo njegov primanjkljaj.
V časih naših babic, so nešplje rasle skoraj na vsakem vrtu. Danes je nešplja že skoraj pozabljen sadež, kar je škoda, ker je zanimivega, čeprav nevsakdanjega okusa. Sadež je dober za uporabo šele, ko je izjemno mehak. Ponavadi so ga babice obrale še, ko je bil trd in ga pustile, da se je uležal in omedil.
Iz zelo mehkih nešpelj smo pripravili kremo. Če so vam všeč nekoliko drugačni okusi, jo kaže pripraviti.
Šipek (Rosa canina) bo počasi pripraven za nabiranje in za sušenje. Nabiramo ga v oktobru in novembru. Trde plodove za sušenje, mehke za marmelado, slednje najbolje v novembru, ko jih oplazi prva slana. Zagotovo je šipek smiselno nabirati, saj je bogat izvor vitamina C (bojda 5-krat več od limone), ki se skriva v "mesnatem" delu šipkovega ploda. Pitje šopkovega čaja je pomembmo za dviganje naše odpornosti in nepogrešljivo v času prehladnega obolenja ter bronhitisa.
Curry je zagotovo najbolj znana tradicionalna indijska jed, ki nudi številne možnosti priprave in je zato pripravna enolončnica za ljudi z domišljijo.Osnova domala vsakega curryja so čebula, česen in ingver ter ustrezne začimbe, ostali dodatki so stvar okusa. Danes curry ni priljubljen le v Indiji, popularen je tudi na Japonskem, Tajskem, Maleziji in drugje. Kot na primer pri Britancih, ki so ga kot kolonizatorji Indije v 18. stoletju, prenesli tudi v svojo kulinariko.
Za pokušino smo pripravili curry s piščancem in kokosovim mlekom. Recept je na tej povezavi.
Kaj je še dobro vedeti o pripravi curryja?
Pred leti je bližnji sorodnik, ki je zbolel za sladkorno boleznijo, rekel:"Oh, ko bi ljudje vedeli, kako enostavno je shujšati!" Se sliši precej neverjetno, a je vendarle res. Diabetike naučijo jesti drugače, po prehranskih enotah, in sicer vsaj pet-krat dnevno ali šest-krat, če se doda še povečerek. Jedo dobro, zdravo, s preudarkom zaradi sladkorja v živilih - in ob tem zares shujšajo - in to konkretno. Bi bil podatek 10 kg v treh mesecih dovolj za nadaljnje branje? Prehrana diabetika je pravzaprav zdrava prehrana, primerna za vsakogar.
V svoje življenje vpeljejo še vsaj nekaj gibanja, ki jih najbolj razveseljuje. Ja, je pa res, da imajo diabetiki pri prehranjevanju prednost pred zdravimi osebami. Pri prehrani ga ne morejo lomiti, ni večjih ali manjših grehov, ker si jih zaradi bolezni ne morejo privoščiti. Volja do zdravja, pa je lahko motiv obojim.
Kako jemo zdravo po prehranskih enotah in zares shujšamo?
Melisa in meta sta zelišči, ki že od nekdaj veljata primerni za pomirjanje, zniževanje krvnega tlaka, za umirjanje prebavnih težav in še za marsikaj. Običajno si iz melise ali mete pripravljamo čaj, tokrat pa bomo pripravili sirup. Lahko ga pripravimo le iz mete ali le iz melise ali pa iz obeh zelišč hkrati. Sirup lahko uporabimo za mojito, še bolje pa za brezalkoholni osvežilni napitek poleti, ko ga lično dekoriramo še s svežo vejico mete in za slastne napitke pozimi. Načinov priprave sirupa je več. Tokrat smo melisin sirup naredili brez kuhanja, zgolj z namakanjem sestavin.
Na našem portalu boste našli že kar nekaj receptov za jedi s čemažem: čemaževo juho, testenine s čemažem, pa švicarske rőstije z njim in tako dalje. Zelo pripraven je čemaž pripravljen z grobo morsko soljo in se uporablja kot začimba (povezava do recepta je tukaj). V tokratnem receptu smo čemaž pomešali s soljo in prelili z olivnim oljem. Konzerviranega na takšen način, lahko uporabite za mnoštvo jedi: juhe, omake. k testeninam, pomešano v riž ali namaze ...
Metine liste lahko vsestransko uporabimo, tudi za pripravo domačih čokoladic. Met je veliko vrst, zato se lahko poigravamo z okusi: pomarančna meta, maroška meta, črna meta in tako naprej. Mi smo vzeli liste melise in jih "utopili" v črni čokoladi. Čokoladice pripravimo enostavno in hitro. Z njimi bomo razveselili domače, ko pridejo gostje bodo dekorativna popestritev na mizi, v darilni škatli pa posrečeno darilo.
Se obeta večja družba, ki prihaja na kosilo ali večerjo in vam manjka kakšna zamisel za predjed? Pri tem bo v pomoč naš recept, po katerem smo spekli kruh s pecilnim praškom, dodali pehtran, zelene (ali črne) olive in indijske oreščke. Lahko bi izbrali tudi kakšne druge oreščke. Kruh je posebnega okusa, pa še hitro je pripravljen. Lahko ga ponudimo kot eno izmed predjedi ali pa k raznim namazom ali narezku.
Kako pripravimo na hitro kruh s pehtranom, indijskimi oreščki in olivami?
Na našem tržišču se je pojavil nov primerek jedilne buče, poimenovan Mesa Queen F1, ki si je leta 2003 priborila lovoriko buča leta. Po spletnih informacijah si lahko obetamo okusno bučo, ki jo bomo lahko po obiranju še dolgo skladiščili, vse tja do pol leta. Buča je vsestransko uporabna, lahko jo uživamo surovo, v juhah, solatah, prilogah, polnjene, pečene in ocvrte, pa tudi pri pripravi peciva bo prišla prav.
Kaj je dobro vedeti o buči Mesa Queen F1?
Čemaž ali divji česen lahko tudi konzerviramo na različne načine. Čemaž je zelo pripraven zmlet skupaj z grobo morsko soljo, saj ga lahko do naslednje sezone uporabljamo kot dodatek juham, omakam, zrezkom ... Tako pripravljena zmes je lepe zelene barve in izjemno intenzivnega vonja po čemažu. Priprava je enostavna in hitra.
Zeliščni liker, ki je na tržišču poznan pod blagovno znamko jägermeister, lahko pripravimo tudi sami doma. Pripravili ga bomo iz tistih zelišč, ki nam jih narava in vrt ponudita vsak mesec. Z doma pripravljenim jegermajstrom bomo imeli veselje, pa tudi samo vsakomesečno pripravljanje z iskanjem in dodajanjem zelišč, bo že kar "obrednega" značaja. Za nalaganje zelišč v žganje oziroma tropinovec je treba poiskati primerno steklenico. Tudi rumov lonec, ki se hermetično zapira, bo zelo primeren.
Kako pripravimo domači zeliščni liker (jegermajster)?