Sivke, imenovane tudi snežke ali zimske kolobarnice, z latinskim imenom Tricholoma portentosum, nas v gozdovih razveselijo pozno jeseni. Rasejo posamično ali v skupinah in zanje je značilen siv klobuček, ki postane v stiku z vlago lepljiv. Bet je bel in proti vrhu rahlo rumenkast. Če se pri sivki orientiramo po lepljivem klobučku in prijetnem vonju, je ne moremo zamenjati s podobnimi gobami, ki rasejo istočasno. Sicer pa velja, da nabiramo le tiste gobe, ki jih zares poznamo.
Sivka je uporabna na številne načine, izredno okusna je vložena v kis.
Posel, okolica, družina, vsakodnevni pritiski iz vseh strani ... Le kako se sprostiti in ne zboleti?
Naravna rešitev za to je – lipov čaj. Že v davnih časih so lipov čaj uporabljali za pomirjanje, obenem pa je učinkovit pri gripoznih boleznih, vnetju sluznice, kašlju, krčih, vnetju grla … Zato si velja pravočasno pripraviti zaloge lipovega čaja za ta čas.
Italijanska lazanja in grška musaka. Vsaka jed zase je odlična. Pri lazanji ob omaki prevladujejo testene plošče, pri musaki jajčevci in rahel priokus cimeta. Z nekoliko domišljije ju lahko pokombiniramo v eno jed. Pripravili smo lazanjo in musako v enem in dodali še rikota sir. Pripraven recept za to, da porabimo jajčevce z vrta ali s tržne ponudbe in da si olajšamo kuho med tednom, saj pripravimo jed, ki jo lahko jemo vsaj dva dni.
Aromatična in zdravilna bazilika spada med občutljiva zelišča za konzerviranje, ker hitro oksidira. Zato je manj primerna za sušenje, pri čemer se "izgubi" tudi večina vonja in jo je bolje zmrzniti ali konzervirati v olivnem olju. Bazilika je antioksidant in ima zdravilne učinkovine, saj pomirja, obnavlja jetra, odpravlja vnetja, lajša prebavne težave, pomaga pri prehladu in vročini, redči kri in celi rane, zato je prav, da je sopotnik v sodobni kulinariki. Baziliko jedi dodamo tik pred koncem kuhanja. Nismo se odločili za zahtevnejše sušenje bazilike, marveč ponujamo nasvete za njeno zamrzovanje in konzerviranje v olju, ker tako ohrani svojo močno aromo in barvo.
Böfflamott je tradicionalen način bavarske priprave govedine, ki izvira iz časov zavezništva z Napoleonom v zgodnjem 19. stoletju. Najverjetneje so Francozi v času Ilirskih provinc, ko so osvajali naša ozemlja, tudi tukaj pripravljali govedino na takšen način. Priprava jedi je hitra, le kuhanje terja kar nekaj časa. Posebnost je, da zrezkov ne popečemo, marveč damo "surove" v omako in jih kuhamo. Za prilogo smo pripravili široke rezance, lahko pa so tudi kruhovi cmoki, pire krompir ali riž.
Humus je tradicionalen namaz predvsem v Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in v nekaterih predelih Turčije. V zahodnem svetu je priljubljena predjed, ki jo je enostavno pripraviti in jo lahko jemo nekaj dni. Humus v arabščini pomeni čičerika in ta stročnica je osnova za pripravo namaza. Ne gre tudi brez tahinija, sezamove paste. Poiskali smo takšen recept, kot ga za pripravo humusa uporabljajo v Turčiji.
Kot predjed humus lahko ponudimo s krekerji, toastom ali kruhki.
Obilna letina sliv je dobrodošel izziv za preizkušanje priprave marmelad najrazličnejših okusov. Izbrali smo marmelado, ki jo pripravimo s črno čokolado. Izbrati moramo čokolado z vsaj 75 % vsebnosti čokolade. Z uporabo želirnega sladkorja bo marmelada hitro priipravljena.
Kako pripravimo slivovo marmelado s črno čokolado?
Na hitro lahko naredimo okusen prigrizek, ki se lahko hrusta kar tako, lahko pa ga dodamo npr. k špargljevi panna cotti tako, da ga dekorativno zataknemo za kozarec. Prigrizek je zelo hitro pripravljen in je praktičen še posebej takrat, ko moramo porabiti sir in šunko.
V naslovu bi lahko izraz ravioli zamenjali tudi z empanadas ali piroškami ali z žepki wan tan. Vsi imajo podobno obliko, le nadevi so nekoliko drugačni. Raviole smo pripravili v sladki in slani varianti iz zelo enostavnega testa. Zapomniti si je potrebno le tri sestavine, ki se odmerijo v enakih količinah. Te so: gladka moka, maslo in skuta. Naše testo smo pripravili iz po 250 g vsake od omenjenih sestavin. Delo je precej olajšano, če imamo modelček za pripravo raviolov. Naredili smo sladke raviole s kislo smetano in domačo jagodno marmelado in slane iz mletega mesa in sira.
Kako naredimo raviole iz enostavnega testa iz moke, skute in masla?
Če ste letovali v Grčiji, so vam zagotovo postregli z njihovo priljubljeno jedjo, imenovano pastitsio. Recept smo priredili po izvirnem grškem receptu. Okrnili smo količino porabljenih jajc iz 8 na dve in izpustili skodelico raztopljenega masla. Pastičo pripravimo kot narastek: plast testenin (makaronov), omaka iz mletega mesa, ponovno plast testenin in na vrhu bešamel, ki ga posipamo z naribanim sirom. Jed lahko jemo vsaj dva dni, zato je pripravna, kadar nimamo vsak dan veliko časa za kuhanje. Ali pa se nam obeta velika druščina, ki prihaja na kosilo ali večerjo.
Kitajska kuhinja temelji na hitri pripravi hrane in tako je tudi s to kurjo juho. Pripravljena je zelo hitro, je nekoliko drugačnega, a izvrstnega okusa. Za rahlo začinjen okus poskrbi narezana ingverjeva korenina. V juho lahko vkuhamo steklene kitajske rezance ali kar prežvrkljan jajček, kot smo naredili mi. Če je glavna jed brez mesa, ki se mu težko odrečete, je kitajska kurja juha dobra izbira, saj vanjo narežemo koščke piščančjih prsi.
Kaj potrebujemo in kako skuhamo kitajsko kurjo juhico?
V poletnih dneh je osvežilna kumarična juha, ob drugihkulinaričnih priložnostih pa je tovrstna juha lahko prijetna sprememba klasični izbiri juh. Kumarična juha se lahko poje topla ali hladna. Juho pripravimo enostavno in hitro. Pripravili smo jo na sezamovem olju in za okus dodali še kumino v zrnju.
Potrebujemo
- večjo kumarico
- sezamovo olje
- strok česna
- malo čebule
- manjši zrel paradižnik
- kumino v celem
- vejico zelene
- malo kopra
- peteršilj
- 1dcl sladke smetane
- malo kisle smetane
- žlica moke