vseznam.si
vseznam vseznam vseznam vseznam vseznam
vseznam
banner
vseznam
vseznam vseznam vseznam vseznam vseznam
blank
Iskalnik
blank
blank
Vpišite iskani niz:
blank
blank blank blank
blank
blank
blank
blank
blank blank blank
blank
Kuponi
blank
blank
kupon
VE─î
blank
blank blank blank
blank
blank
blank
Slovar─Źek
Slovar─Źek se nanaša na izraze, ki so povezani z modnim svetom.

ALPAKA
- naravno vlakno iz dlake ju┼żnoameriške lame. Mešajo jo s svilo ali bomba┼żem. Iz nje navadno izdelujejo vrhnja obla─Źila.

ANGORA -  dolga in mehka dlaka iz angorske koze ali zajca. Meša se z rejonom in ov─Źjo volno. 

APLIKACIJA - na osnovno tkanini prišit ali nalepljen okrasek najrazli─Źnejših oblik, najpogosteje z motivi cvetnih listov, ro┼ż, ┼żivali. Modne so bile v 50., 70. letih in v trenutni modi.

BARETKA -  okrogla, ploska in mehka ─Źepica, ponavadi iz klobu─Źevine. Izvira ┼że iz stare Gr─Źije oz. starega Rima. Modne so bile v 80. letih 19. st., kakor tudi med 1. in 2. sv. vojno. Film Bonnie in Clyde iz leta 1967 , v katerem je Faye Dunaway nosila baretko je bil povod, da so se baretke zelo opazno vrnile v sodobno modo. Najbolj znani sta dve vrsti baretke: baskovska, ki je obrobljena s trakom in madelaine, ki traku nima. Trenutno so modne baretke izjemnih mega velikosti, ki so kar najbolj izvirno okrašene. Najbolj priljubljena krasitev so kva─Źkane ro┼że. Tudi te so lahko mega velikosti.

BOLERO - je španskega izvora in izhaja iz mode bikoborcev, ki so nosili kratke izvezene jopi─Źe. Je obla─Źilo, ki je telesu prilegajo─Źe, sega praviloma skoraj do pasu in je spredaj odprto. ─îrn ┼żameten bolero je priljubljen kos ve─Źernega obla─Źila. Modni so bili v 20. letih preteklega stoletja, kakor tudi kasneje v 60. in 70. letih. Oble─Źemo ga k hla─Źam ali h krilu. V sodobni modi je bolero ponovno zelo aktualen. Dnevni bolero je lahko iz razli─Źnega materiala, domiselno krojen in okrašen.

─îIPKA -  izdelane so lahko ro─Źno ali strojno. So okrasni izdelki iz raznovrstnih vzorcev. V modi njihova priljubljenost variira. Navadno se uporabljajo na spodnjem perilu. Trenutno je moda ─Źipki naklonjena tudi pri pleteninah.

KAPA - je vsako mehko pokrivalo, za katerega je zna─Źilno, da je izdelano iz mehkega materiala. Sodobne kape dobivajo najrazli─Źnejše oblike, npr. ogromne vre─Źaste kape, kape okrašene na razli─Źne na─Źine, kombinirane z umetnim krznom ... Kape imajo lahko tudi š─Źitnik. Modna je kombinacije kape, šala, narokavic in gamaš izdelanih iz istega materiala.

KLOBUK - naglavno pokrivalo, navadno sestavljeno iz krajcev in štule. Glede na obliko imajo klobuki razli─Źna imena, npr. zvon─Źasti klobuk ima krajce  (─Źe jih ima) potisnjene globoko na ─Źelo, florentinski klobuk ima ve─Źje povešene krajce in se nosi pod kotom, potisnjen na ─Źelo; podoben je zvon─Źastemu klobuku..Klobuki so iz razli─Źnih materialov: polsti, svile, volne, slame... in najrazli─Źneje okrašeni: z ro┼żami, trakovi, peresi, tan─Źicami... Naši so okrašeni s trenutno zelo modnimi ro┼żami, nekateri s peresi in trakovi.

MARABU -  afriška ptica iz dru┼żine štorkelj. Tehta do 9 kg, razpon kril znaša 2,9 m. Perje se uporablja tudi v modni industriji.

MONOKINI - oblika kopalk, ki zadaj delujejo kot bikinke, spredaj pa sta zgornji in spodnji del povezana z dvema ozkima trakovoma. Tudi trebuš─Źek je z blagom le delno pokrit.
                       V trenutni poletni modi so zelo aktualne.

PATCHWORK - krpanka, napletek; pri naših izdelkih je sistem takšen, da se na pletivo polagajo kvadratni koš─Źki tkanine (svila, viskoza, ─Źipke). Nato v razli─Źnih oblikah polagamo najrazli─Źnejše volnice. Prekrijemo z vliselinom, topnim v vodi.  Aplikacijo prešijemo v obliki kvadratov in speremo vliselin v vodi in meh─Źalcu. Prvotno so krpanke in aplikacije prenesli iz Palestine  v Evropo kri┼żarji. V modi so krpanke aktualne od 60. let dalje.

POKRIVALA - so vsi izdelki, s katerimi pokrijemo glavo. Osnovna funkcija pokrival naj bi bila varovanje ─Źlovekovega telesa, vendar je naglavno okrasje mnogo ve─Ź. Ima funkcijo krašenja, ozna─Źevanja, opozarjanja in poudarjanja. V zgodovini se je s pokrivali izra┼żala potreba po pribli┼żevanju (pripadnosti) ali razmejevanju (lo─Źevanju). Z njimi se je javno signaliziral polo┼żaj, ki ga je imel posameznik v dru┼żbi. Iz oblike pokrival se je razbralo marsikaj: spol, starost, zakonski stan, premo┼żenjsko stanje, lokalni izvor ali poklicna in interesna pripadnost.

POLSTENJE - je najstarejši na─Źin obdelovanja volne s pomo─Źjo vode in mila, pri katerem se volnene niti prepredejo in nastane tkanina. Danes so znane številne tehnike polstenja in pojavljajo se tudi vedno nove tehnike. V tujini je polstenje cenjeno in poznano, pri nas se polsteni izdelki šele uveljavljajo. Nemci re─Źejo polstenju filzen, Angle┼żi felting, Francozi feutre. Polstena so lahko obla─Źila, pokrivala, modni dodatki, okraski, stanovanjska dekorativa, igra─Źe ipd.

PON─îO izvira iz Ju┼żne Amerike, kjer so ga prvotno kot ogrinjalo nosili Indijanci in gav─Źi. Originalni pon─Źi so pestri v barvah in vzorcih. V preteklem stoletju se je prenesel v modo, najprej v Ameriki, kasneje v Evropi. Danes se nosi v veliko variantah. Navadno gre za dva pravokotna kosa, ki sta sešita tako, da tvorita odprtino za glavo in nimata rokavov.

PELERINA je ogrinjalo, krojeno ohlapno in široko, z rokavi ali brez njih. Dol┼żina je razli─Źna: do pasu, bokov, kolen ali gle┼żnjev. Ima lahko ovratnik ali kapuco. Nosi se preko drugih obla─Źil. V modi so ponovno priljubljene, tako kot v 19.stoletju in v 60. letih 20. stoletja.

PLET - ogrinjalo, navadno trikotne oblike z resami. Je pleteno ali kva─Źkano. Ogrne se preko ramen in po ┼żelji zve┼że na prsih.

POLIESTER -  umetno vlakno, ki se ne me─Źka. Ohranja svojo obliko. Je lahko za vzdr┼żevanje.

POMPON -  okras navadno na kapi, tudi na pon─Źih ipd. V kroglo se pove┼że šop niti.

REJON je izdelan iz celuloze. Gre za prejo iz neskon─Źno dolgih viskoznih vlaken.

SVILA- naravno vlakno iz kokonov sviloprejke. Neko─Ź zelo dragocena. Mno┼żi─Źna proizvodnja svile je ceno zni┼żala, vendar še vedno velja za dragocen material.

ŠAL - izvor besede naj bi bil anglo-indijanski, iz besede shalee, kar pomeni mehek. Prvotno so bili šali izdelani iz svile in volne in potiskani z ne┼żnimi cvetli─Źnimi vzorci. V sodobni modi se uporabljajo najrazli─Źnejši materiali. Tudi modeli šalov so raznoliki. Naši šali sledijo trenutnim modnim trendom, ki upoštevajo modne volane, kva─Źkane dodatke, cvetlice in razigranost. So priljubljen in dekorativen modni dodatek.

ŠTOLA  je ogrinjalo, ki ga ogrnemo preko ramen. Je iz dolgega in o┼żjega kosa blaga ali krzna. V starem Rimu je bila štola ┼żensko ogrinjalo, ki je segalo do gle┼żnjev. V cerkvenih krogih je
štola del mašne obleke. V 50. letih je bila priljubljen dodatek k ve─Źernim oblekam. V  aktualni modi so štole ponovno priljubljene. Modne so iz krzna, blaga ali pletenine, na prsih  pa povezane s svetle─Źim satenastim trakom.

TORBICA - je v sodobni modi zelo pomemben modni dodatek, pri katerem modne smernice vsakokrat dolo─Źajo obliko, material in vzorce. Prve torbice so se pojavile v 18. stoletju. K njeni splošni uporabi pa so pripomogla potovanja ljudi v 19. stoletju. Torbice so opredeljene kot priprave z ro─Źajem za nošenje v roki in so najrazli─Źnejših oblik: velike, prostorne in zaobljene ali ploš─Źate,  listnice,  borše, nahrbtniki, mornarske vre─Źe ipd. Na oblikovanje torbic vplivajo tudi umetnostne smeri. Naše torbice so izdelane v tehniki polstenja. Najprej so spletene iz materiala, ki je volnen ali vsebuje visok odstotek volne. Nato jih polstimo v pralnem stroju, kjer se mo─Źno skr─Źijo in postanejo kompaktnejše. V sklepni fazi  jih okrasimo tako, da so druga─Źne in atraktivne.

VIRI: Enciklopedija mode 1840 - 1990. DZS. Ljubljana. 1994.
          Veliki slovar tujk. Cankarjeva zalo┼żba. Ljubljana. 2002.
           Wikipedia.
blank
blank blank blank