Radič je vrsta solate, ki ga imajo nekateri nepopisno radi, drugim pa je zoprn zaradi grenkobe. Prav grenkoba naj bi imela zdravilne učinke pri naši presnovi, delovanju jeter in vranice.
Če sta vročina in suša poleti še posebej intenzivni, bo tudi grenkoba radiča močnejša. Na spletu smo našli kar nekaj nasvetov, preizkusili pa smo tistega, za katerega smo presodili, da bi lahko učinkoval.
Kaj lahko torej storimo, da omilimo oziroma zmanjšamo grenkobo pri radiču, če nas ta moti?
Zdravilnost rdeče pese je znanstveno dokazana in kaže jo imeti redno na naših jedilnikih. Hvaležno nam bo srce, ožilje, prebavila ... Pri želji po kakšnem kilogramu manj bo zaradi nizke kaloričnosti zaželeno živilo. Vsebuje veliko železa, kalija in vitamina D9, pa tudi sladkorja, zato se ji bodo morali diabetiki v glavnem odpovedati.
Posel, okolica, družina, vsakodnevni pritiski iz vseh strani ... Le kako se sprostiti in ne zboleti?
Naravna rešitev za to je – lipov čaj. Že v davnih časih so lipov čaj uporabljali za pomirjevanje, obenem pa je učinkovit pri gripoznih boleznih, vnetju sluznice, kašlju, krčih, vnetju grla … Zato si velja pravočasno pripraviti zaloge lipovega čaja za ta čas.
Na spletu smo našli recept za pripravo napitka, ki poskrbi za izgubo kilogramov brez dodatnih aktivnosti ali diete. Sestavine napitka so preproste: med, cimet in voda. Med in cimet sta že sama po sebi zdravilna, v kombinaciji pa izboljšujeta metabolizem in bojda povzročata izgubo teže. Vsekakor pa bo ta napitek zviševal odpornost in preprečeval prehladna obolenja.
Za človeka je značilen izjemen strah pred kačami, tudi tam, kjer zaradi kačjih ugrizov ni smrtnih žrtev. Kot na primer pri nas, kjer poznamo le tri vrste strupenjač: dve vrsti gada in modrasa. Največ ljudi zaradi ugriza kač umre v Indiji. Vse naše kače, tudi strupenjače, so plašne živali, človeka imajo za njihovega plenilca in se mu raje umaknejo. Če imamo nestrupene kače okoli hiše, na primer goža, lahko sklepamo, da se je naselil, ker ima na voljo male glodavce, npr. miši, s katerimi se prehranjuje. Zato so kače lahko tudi človekovi zavezniki.
Kaj narediti, da bo čim manj srečanj s kačami in kaj narediti v primeru kačjega ugriza?
Teden ali več stara jajca, ni težko lepo olupiti. Svežajajca pa so vedno problem, saj ob lupljenju odstranimo še kar nekaj beljaka. Kot priloga k narezku na mizi niso prav lepa na oko. Po spletu smo pogledali, kakšne izkušnje z lupljenjem svežih jajc imajo uporabniki.
Piščančke na fotografiji je izdelal Ivan Halec, mojster kvačkanja iz Prekmurja..
Nekaj nasvetov za lepo lupljenje svežih jajc in zanimiv video z YouTuba.
Kaj storiti, če moramo na stranišče izven doma in nam ni vseeno, da bo za nami ostal neprijeten vonj? Osvežilca zraka nimamo vedno s seboj in tudi na javnih straniščih ga običajno ni. Kakor tudi ne oken, da bi lahko prostor preeračili. Pomagajo - vžigalice. Po našem straniščnem "opravku" prižgemo vžigalico. In to je to - problem smradu smo rešili.
V čem je zvijača prižgane vžigalice v boju proti smradu?
Za kuhanje belušev ali špargljev (o pravilni uporabi poimenovanja tokrat ne bomo pisali) obstaja poseben lonec iz dveh delov. Očiščene šparglje damo v mrežast del posode, ki ga potopimo v lonec. Vršički belušev med kuho tako ostanejo nad vodo. Če nimamo takšne posode, ali je ne nameravamo kupiti, lahko improviziramo. Uporabimo globok (ali visok) lonec ter aluminijasto folijo. Iz aluminijaste folije oblikujemo obroč, ki bo nadomestil mrežast del posode in vanj damo šparglje z vršički navzgor. Tako bomo na preprost način dosegli, da bodo vršički nad gladino vode. Še enostavneje je, če šparglje zvežemo v snopič s kuhinjsko vrvico.
Zdravstvene koristi bučnih semen je z raziskavami potrdila tudi sodobna medicina. Bučna semena uživamo predvsem surova, pražena bodo izgubila večino zdravilnih učinkov. Najbolj učinkovita bodo, če jih bomo z zobmi temeljito grizljali in prepojili s slino. Kaže jih imeti zmeraj pri roki, namesto čipsa in drugih nezdravih prigrizkov.
Njihove zdravilne in hranilne učinkovine so poznali že Azteki in v Evropo so bila prinešena iz Amerike. V vzhodni Evropi in v Grčiji, kakor tudi v Indiji, ter drugod, so bučna semena pomembna v kulinariki. Včasih so bile buče jed revnejšega sloja ljudi, danes so cenjene kot vrhunska kulinarična specialiteta, z vedno novimi in novimi recepti njihove priprave.
Največja proizvajalka bučnih semen je trenutno Kitajska, sledijo ji Indija, Rusija, Ukrajina, Mehika in ZDA.
Imajo 446 kalorij v 100 g in nizek glikemični indeks - 25. Vsebujejo vitamin B in E in so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.
Zamašen odtok je zmeraj neprijetna zadeva. V trgovinah ponujajo takšna in drgačna bolj ali manj agresivna sredstva za odmaševanje odtokov. Veliko je tudi "domačih" nasvetov, s čim in kako odmašiti odtok: soda bikarbona, kis, lonec vroče vode ... Po naših izkušnjah bi kazalo biti previden pri uporabi takšnih in drugačnih sredstev in prijemov. Prav neverjetno je, kako lahko deformirajo plastično odtočno cev, kar lahko odkrijemo šele z uporabo kamere. Kemiki bi najverjetneje znali strokovno razložiti, kaj se zgodi. Dejstvo pa je, da različna sredstva za čiščenje odtokov segrevajo "okolico" in s tem tudi cev. Za povrh vlijemo v odtok še pisker vroče vode, pa kis, nato še šok s hladno vodo ... in rezultat ni ničkaj prijeten. Delo, ki sledi pa tudi ne.
Nekatere pasme psov so tako požrešne, da spraznijo hrano v posodi praktično nekaj trenutkov za tistim, ko so začele jesti. Na primer mopsi - jedli bi hlastajoče in neomejeno. Za požrešne pse obstaja nevarnost, da zbolijo na želodcu. To lahko vpliva na slabšo kakovost življenja psa in lastnika ter na krajšo življenjsko dobo naših ljubljenčkov.
Kakšno zvijačo uporabiti, da upočasnimo hranjenje požrešnega psa?
Se tudi vam dogaja, da se v službi prav težko odločite, da bi nek "dokument" oziroma dopis zavrgli, pa ga raje shranite, ker bi morebiti lahko prišel še prav?
In tako se papirji kopičijo in kopičijo ... Seveda nimamo v mislih dokumente, ki jih je treba v skladu z zakonodajo določeno obdobje hraniti.
Kako organizirati red med papirji? Nasvet je naslednji.