Zdravilnost rdeče pese je znanstveno dokazana in kaže jo imeti redno na naših jedilnikih. Hvaležno nam bo srce, ožilje, prebavila ... Pri želji po kakšnem kilogramu manj bo zaradi nizke kaloričnosti zaželeno živilo. Vsebuje veliko železa, kalija in vitamina D9, pa tudi sladkorja, zato se ji bodo morali diabetiki v glavnem odpovedati.
Kako z rdečo peso do boljšega zdravja?
Vir fotografije: https://www.lustaufsleben.at
Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, posebej antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja.
Žev preteklosti so jo uporabljali v zdravilne namene in sicer za zdravljenje vročine in zaprtja ali pa kot obloge za rane. Ob koncu srednjega veka so jo začeli uporabljati tudi za zdravljenje drugih bolezni, predvsem pa za zdravljenje prebavnih motenj ter krvnih bolezni.
Rdeča pesa je dobra za kri, kar je tudi znanstveno potrjeno, saj vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, znane kot vitamin B9. Med vitamini se najdejo še vitamina A in C. Železo je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Kalij pomaga pri reguliranju krvnega pritiska in utripa, folna kislina pa pri preprečevanju slabokrvnosti. Vsebnost nitratov znižuje krvni pritisk. Pripisujejo ji celo zmožnost upočasnjevanja procesov staranja.
Ker spada med nizkokalorična živila, jo pogosto priporočajo pri shujševalnih dietah. Vendar pozor: rdeča pesa sodi v skupino živil s srednje visokim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da po njenem zaužitju nivo sladkorja v krvi dokaj hitro naraste. Zato uživanje rdeče pese ni priporočljivo za sladkorne bolnike. Kljub temu pa rdeča pesa sodi med vrste zelenjave kot na primer ohrovt, špinača, brokoli, z največjim antioksidativnim učinkom.
Sok rdeče pese vsebuje še več hranilnih snovi po stiskanju, ker vsebuje visoko koncentracijo biološko razpoložljivih antioksidantov, mineralov ter vitaminov.