Če so nas že jurčki pustili na cedilu, so se vsaj sivke pokazale v zadovoljivi veličini. Za mnoge so to najbolj aromatične gobe. Odlične so za vlaganje in za pripravo rižot. Seveda še za marsikaj drugega.
Za hitro kosilo smo pripravili rižoto s sivkami in ni več dileme, ali lahko gobe pogrevamo ali ne. Rižote namreč ni več.
Kako pripravimo rižoto s sivkami kot kosilo na hitro?
Posebnost tega ruskega recepta je v tem,da uporabimo zmleta piščančja prsa (file), ki jim dodamo še druge sestavine. Iz pripravljene zmesi spečemo zrezke. Ob razmišljanju ali se odločiti za pripravo te jedi, smo bili ob receptu nekoliko skeptični: zrezki iz mletega piščančjega mesa? Rezultat nas je prepričal, piščančji zrezki po tem receptu so zelo okusni. Njihova priprava je hitra, vendar je dobro, če maso pripravimo prej, saj jo je treba vsaj za pol ure postaviti v hladilnik.
Kako pripravimo piščančje zrezke po rusko za hitro kosilo?
Recepte za kari smo sicer že objavili na našem portalu, tokrat pa smo pripravili najpreprostejši recept za kari. V dobre pol ure bo hitro kosilo na mizi, seveda s pridihom eksotične kulinarike. Recept je za tiste, ki obožujejo okus kokosa in karija. Če kokos ni ravno med priljubljenimi okusi, ga v receptu zamenjamo za jogurt ali smetano za kuhanje. Kari bo prav tako zelo okusen.
Kako pripravimo piščančji kari za kosilo na hitro?
Za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo - prav vseeno je kdaj pripravimo umešana jajčka po tem receptu. Vedno prijajo. Odličen recept za enostavno in hitro uporabo jajčk in zdravega bučnega olja, bučnih semen ter drobnjaka. Ta recept priporočamo tudi kot hitro kosilo. Prezreti ga ne bi smeli tisti, ki imajo težave s prostato.
Zelo malo receptov je namenjenih diabetikom. Ta jed bo zanje zelo primerna, saj jajčka ne vsebujejo ne ogljikovih hidratov in ne sladkorja.
Špinačna lazanja z rikoto in s čemažem je lahko recept za hitro kosilo, če si špinačo pripravimo večer prej. Lahko sicer uporabimo zmrznjeno špinačo, vendar je nam ljubša sveža mlada špinača. Jed je vegetarijanska, ljubitelji mesa pa bi jo lahko priredili z mletim mesom. Rikota daje lazanji prijeten smetanast okus. Čemaž pa poskrbi za prijeten okus po česnu, zato smo česen pri pripravi jedi tudi preskočili.
Kako pripravimo špinačno lazanjo s čemažem in rikota sirom kot kosilo na na hitro?
Na našem portalu smo objavili že kar nekaj receptov s čemažem ali divjim česnom in povezave do teh receptov podajamo na koncu članka. Skutini cmoki s čemažem so enostaven recept, idealen za hitro pripravo kosila. Lahko jih jemo kot samostojno jed, na primer z regratovo solato ali pa jih pripravimo kot prikuho h glavni jedi.
Kako pripravimo skutine cmoke s čemažem kot kosilo na hitro?
Špagete lahko pripravimo na mnogo načinov, izbrali smo si recept z zelenjavo, ki je v zimskem času še bolj zaželena. Tokrat smo za hitro kosilo uporabili mešanico zamrznjene zelenjave mladega korenčka, graha, koruze in stročjega fižola, ki odlično harmonizira s smetano za kuhanje. Okus zaokrožimo še z nepogrešljivim naribanim parmezanom in super kosilo je takoj na mizi.
Kako pripravimo špagete z zelenjavo v smetanovi omaki kot kosilo na hitro?
Tempo priprave te jedi je takšen, da je odlično kosilo na mizi lahko v dobre pol ure. Slovenci imamo radi krompir in piščanca, cenimo pa tudi uporabo zelišč in ta recept v sebi združuje prav to. Najprej v pečici zapečemo krompir, medtem pripravimo meso z zelenjavo in preliv. Ko pečemo zloženko, pripravimo še solato ... in to je to. Zelo enostavna in okusna jed za hitro kosilo. Jed je primerna tudi za diabetike, le pri krompirju zmerno - po pravilih.
Kako pripravimo zloženko iz krompirja, piščančjih prsi, zelenjave, zelišč, kisle smetane in jajčk za kosilo na hitro?
Kadar po kosilu ostane kar nekaj palačink, jih lahko naslednji dan uporabimo za samostojno jed. Če so palačinke že predhodno spečene, so gratinirane polnjene palačinke lahko kosilo na hitro. V nasprotnem primeru, bo treba pripravi te jedi nameniti nekaj več časa. Palačinke smo pripravili iz ajdove moke (natančenje polovica količine moke je ajdova, polovica je bela gladka moka). Palačinke lahko polnimo z najrazlićnejšimi nadevi. Naš recept kombinira meso in zelenjavo.
Kako za hitro kosilo pripravimo polnjene ajdove palačinke, ki jih gratiniramo v pečici?
Bulgur, zaradi dobrih lastnosti, koristnih zdravju, ne bi smel manjkati v naši prehrani. Z bulgurjem pridobimo tretjino dnevnih potreb po vlakninah, priporoča se v dietetični prehrani, je koristen za zmanjšanje holesterola, zmanjšuje tveganje srčno-žilnih bolezni, pri ženskah pa osteoporoze. Bulgur smo pripravili v kombinaciji gobove omake in paniranih telečjih zrezkov. Zrezke smo panirali v drobtinah, ki smo jim dodali parmezan in na drobno sesekljan peteršilj.
Odlično kosilo za hitro kosilo, pa tudi za takrat, ko si razbijamo glavo, kaj drugačnega bi ponudili gostom.
Kako pripraviti panirane telečje zrezke s parmezanom in peteršiljem, z bulgurjem za prilogo in vse zaokroženo še z gobovov omako?
Recept je iz Južne Afrike in ga lahko uporabimo za hitro kosilo ob predpostavki, da smo meso dali v marinado večer prej. Sicer ga bomo morali marinirati kakšno uro. Zanimiva kombinacija okusov od mesa, zelenjave, karija do kokosovega mleka, se zlije v izjemno okusno jed. Priporočamo, da pred pripravljanjem jedi, damo v pečico še krompirček, ki ga bomo servirali kot prilogo. Izberemo mlad krompir ali krompir s tanko lupino, ga operemo, narežemo na majhne koščke kar z lupino in ga osoljenega damo v ognjevarno skledo. Nanj damo kokosovo mast in ga pečemo pri temperaturi 175 stopinj celzija.
Kako pripraviti po južnoafriškem receptu rostbif z banano za kuhanje in kokosovim mlekom za kosilo na hitro?
Kitajsko zelje je v naši kulinariki po krivici zapostavljena zelenjava. V kitajski kuhinji pa izjemno cenjena sestavina, zato smo za pripravo hitrega kosila izbrali kitajski recept. Kitajsko zelje je zdravo zaradi vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, obenem pa je še nizkokalorično, saj 100 g vsebuje zgolj 12 kalorij. Jed, ki smo jo pripravili, je lahka, nizkokalorična in primerna tudi za diabetike, saj je v 100 g zelja le 1, 2 g sladkorja. Pri naši jedi smo uporabili puranje meso, lahko bi izbrali tudi piščančja prsa, govedino ali svinjino. Namesto mesa bi lahko uporabili tudi tofu.
Kako za kosilo na hitro pripraviti kitajsko zelje s puranom in jajčki po kitajskem receptu?