Špinačna lazanja z rikoto in s čemažem je lahko recept za hitro kosilo, če si špinačo pripravimo večer prej. Lahko sicer uporabimo zmrznjeno špinačo, vendar je nam ljubša sveža mlada špinača. Jed je vegetarijanska, ljubitelji mesa pa bi jo lahko priredili z mletim mesom. Rikota daje lazanji prijeten smetanast okus. Čemaž pa poskrbi za prijeten okus po česnu, zato smo česen pri pripravi jedi tudi preskočili.
Kako pripravimo špinačno lazanjo s čemažem in rikota sirom kot kosilo na na hitro?
Potrebujemo (za štiri osebe)
- 0, 5 kg sveže špinače
- šopek čemaža
- testenine za lazanjo
- konzervo paradižnika v koščkih
- pol čebule
- rikoto
- nariban sir
- kislo smetano
- jajček
- sol, poper
- mleto kumino, mediteranske začimbe, malo muškata
Priprava
1. Špinači odrežemo peclje, da ne greni in jo narežemo na rezance.
2. Nasekljamo čemaž.
3. Na olivnem olju prepražimo čebulo in ji dodamo konzervo koščkov paradižnika. Solimo, popramo, dodamo ostale začimbe ter nasekljan čemaž. Zalijemo z 2 dcl vode in na kratko pokuhamo.
4. Pekač namastimo in posujemo z drobtinami. Na to položimo plošče za lazanjo. Premažemo z rikoto in čez prelijemo paradižnikovo omako. Posipamo z naribanim sirom in čezenj potresemo nasekljano špinačo.
5. Ponovno prekrijemo s testeninami za lazanjo, premažemo z rikoto, prelijemo paradižnikovo omako, potresemo z naribanim sirom in s špinačo.
6. Prekrijemo s testeninami za lazanjo. Kislo smetano prežvrkljamo z jajčkom in s tem premažemo testenine, da so čisto prekrite. Potresemo z naribanim sirom.
7. Pečemo v pečici pri 175 stopinjah okoli 25 minut, oziroma dokler se površina ne zapeče.