Kadar po kosilu ostane kar nekaj palačink, jih lahko naslednji dan uporabimo za samostojno jed. Če so palačinke že predhodno spečene, so gratinirane polnjene palačinke lahko kosilo na hitro. V nasprotnem primeru, bo treba pripravi te jedi nameniti nekaj več časa. Palačinke smo pripravili iz ajdove moke (natančenje polovica količine moke je ajdova, polovica je bela gladka moka). Palačinke lahko polnimo z najrazlićnejšimi nadevi. Naš recept kombinira meso in zelenjavo.
Kako za hitro kosilo pripravimo polnjene ajdove palačinke, ki jih gratiniramo v pečici?
Potrebujemo
- spečene palačinke
- pol čebule
- 1 strok česna
- 200 g mletega mesa
- 2 žlici paradižnikovih pelatov v koščkih
- polovico zelene paprike
- nekaj šampinjonov
- začimbe (kumino, poper, sol, mešanico provansalskih začimb)
- nekaj žlic kisle smetane
- 1 jajce
- nekaj žlic naribanega sira
Priprava
1. V ponvi na olju prepražimo mleto meso, čebulo in česen. Dodajamo papriko, paradižnik, šampinjone, začinimo, zalijemo z malo vode in dušimo, dokler voda ne povre.
2. Z zmesjo napolnimo palačinke, jih zvijemo in damo v pekač, ki smo ga predhodno namastili in potresli s krušnimi drobtinami.
3. Palačinke položimo eno zraven druge. Kislo smetano in jajček prežvrkljamo ter prelijemo čez palačinke. Potresemo še z naribanim sirom. Pečemo okoli 15 minut v pečici, pri 175 stopinjah celzija. K jedi ponudimo zeleno solato.