Kosilo na hitro je tokrat namenjeno preprostemu receptu, v katerem igra glavno vlogo buča, imenovana White Bush, krožnikaste oblike z valovitim robom. Poseben okus omleti pa doda drobnjak. Če ga nimate pri roki, bo tudi peteršilj dobra izbira. Hitro pripravljeno kosilo pričara na krožnik "pogačo", ki jo narežemo na simpatične trikotnike.
Potrebujemo:
- bučko
- 2 jajčki
- malo mleka
- malo čebule, pol stroka česna
- majhno papriko
- paradižnik
- 7 žlic ostre moke
Za pripravo gobjega golaža je primeren vsak letni čas. Poleti in jeseni ga pripravljamo iz svežih gob, v ostalih dveh letnih časih pa iz zmrznjenih. Osnovni nasvet je, da je odličen okus gobjega golaža odvisen tudi od tega, koliko vrst gob uporabimo. Več vrst uporabimo, boljši je. Zagotovo pa ponovno ni odveč opozorilo, da uporabimo vedno le tiste gobe, ki jih stoodstotno poznamo.
Potrebujemo:
- različne vrste gob
- čebula
- česen
- krompir
- kumina, timijan, lovorjev list, rdeča mleta paprika, sol
Ribo lahko v ponvi na olju spečemo zelo preprosto in hitro. Da se nam koža ribe ne prime na dno posode, uporabimo zvijačo, o kateri smo pisali že v rubriki svež veter (pod naslovom jajčka na oko): olje solimo. Za zares hitro pripravljeno kosilo, kupimo že očiščeno ribo. Tisti, ki jeste ločevalno, si lahko k ribi privoščite zelenjavo, svežo ali kar zmrznjeno, kar bo sicer hitreje pripravljeno, a ne tako kalitetno. Krompir ali riž bo potrebno v primeru ločevanja hrane, izpustiti.
Mi se ribe nismo lotili s prilogami po ločevalno, saj smo jo pripravili s krompirjevo solato in grško blitvo. Če ste že kdaj letovali v Grčiji, se boste grške blitve najverjetneje spomnili s tržnic ali pa iz gostilniške oz. hotelske kulinarične ponudbe. Grška blitva ima popolnoma drugačen okus kot naša. Vsekakor bolj grenak. Kdor želi na vrtu preizkusiti novo vrsto zelenjave, nam lahko piše. Nekaj semena grške blitve imamo še na zalogi.
Kakšen je torej recept pečene ribe, ki jo želimo pripraviti kot hitro kosilo?
Hm, to je zelo dober način za pripravo piščančjih prsi, lahko tudi puranjega mesa. Na takšen način bo to res hitro kosilo. Takšen recept lahko pride prav tudi ob obisku prijateljev. Kako torej pripravimo piščanca v pivskem testu za kosilo na hitro?
Potrebujemo:
- piščančje prsi brez kosti (file) ali puranje meso
- 7 velikih žlic ostre moke
- 1 dcl piva
- 1 jajce
- sol in začimbe kot timijan, mleta rdeča paprika
- olje, malo sezamovega olja za okus
Mladi dežniki so zelo pripravni za paniranje. Če imamo nekoliko več časa, jih lahko tudi polnimo in pripravimo okusno jed. Ali imamo v košari zares dežnike in jih nismo zamenjali s strupenimi mušnicami, prepoznamo po premakljivem obročku, ki ga ima dežnik na betu.
Potrebujemo:
- glave mladih dežnikov
- moko, jajce in drobtine
- začimbe
- za nadev še bel kruh ali žemljo, jajce, malo mleka, sol, košček prekajenega mesa, peteršilj
Ocvrt (paniran sir) vsi poznamo kot nasitno in kalorično jed, ki jo lahko pripravimo kot kosilo na hitro. Nasvet pri paniranju sira je ta, da ga damo dvakrat v jajček in drobtine in s tem preprečimo, da se nam sir na vročem olju "razleze". Kot prilogo lahko ponudimo le solato, marsikomu pa bo všeč tudi pomfri krompir ali na hitro prepražena zelenjava.
Potrebujemo:
- sir, debeline 1 cm, ki je primeren za cvrtje
- moko, jajček in malo mleka, drobtine
- olje
Za to kosilo na hitro boste potrebovali okoli 35 minut. V tem času boste na mizo postavili okusno jed s prilogo in solato, ki jo lahko pripravite tudi, kadar boste gostili za mizo gurmansko zahtevne goste. H gratiniranim piščančjim prsim lahko ponudite mlad krompirček (npr. z nasekljanim drobnjakom), riž z grahom ali pisane testenine. Zraven pa še zelena solata z nekaj listki rukole za popolnejši okus.
Potrebujemo:
- piščančje prsi (file),
- šunko
- sir
- vejico sveže zelene
- jajček
- kislo smetano
- olivno olje
- po želji: česen in mini paradižnik
Kosilo na hitro, pri katerem pripravimo gobe (sveže ali zmrznjene) z jajčki, nam zares ne vzame veliko časa. Vedeti moramo, da so gobe težko prebavljiva hrana, zato jih narežemo čim bolj na drobno. Velja, da uporabimo vedno le tisti gobo, za katero smo popolnoma prepričani, da je užitna.
Novost medsemeni na tržiščuje toskanski ohrov, ki mu v Toskani rečejo tudi črno zelje in velja za njihovo specialiteto. Iz toskanskega ohrovta se da pripraviti veliko jedi, ki so zaradi njegovega specifičnega okusa še posebej okusne. Pri kosilih na hitro, vam ponujamo enolončnico iz toskanskega ohrovta, dodajamo pa še recept za opečene kruhke s toskanskim ohrovtom, ki jih lahko ponudite za predjed. Ti bodo še posebej zanimiva predjed, ko boste z njimi postregli goste.
Za enolončnico potrebujemo:
- nekaj listov toskanskega ohrovta (varianta je navadni ohrovt)
- 2 zrela paradižnika
- polovico čebule
- 2 stroka česna
- 4 krompirje
- 3 korenčke
- vejico zelene
- malo moke za zgostitev
- kranjsko klobaso
Pri kosilu, ki ga moramo hitro pripraviti, nam pride instant kus kus lahko zelo prav. Zavremo osoljeno vodo, odstavimo, vmešamo kus kus, pokrijemo in pustimo tri minute stati. To je vse. Kus kus je najmanjša testenina za katero je značilno, da ima nizki glikemični indeks in je zato zaželena tudi v dietah. Kus kus pripravljamo z mesom, najrazličnejšimi zelenjavnimi omakami, z ribami, kot solato ali sladico. Naš recept za kosilo na hitro je kus kus z omako, pripravljeno iz mesa in zelenjave.
Potrebujemo:
- kus kus
- malo olivnega olja
- meso (teletina ali kuretina ali puranje meso ...)
- čebula
- paradižnik
- paprika
- bučka
- dolga vinja
- čičerika
- začimbe: harisa, žafranika, sol, zelena
Švicarji pojmujejo rősti za njihovo nacionalno jed. Zaradi enostavne priprave je jed primerna tudi kot kosilo na hitro. Nekoč je bil rősti običajen zajtrk kmetov v kantonu Bern, danes ga v različnih variantah postrežejo povsod v Švici. Švicarski kulinariki se ne morejo zediniti ali mora za rősti biti krompir najprej skuhan ali je lahko surov.
Naš rősti smo obogatili z nekaterimi dodatki, da ga lahko jemo kot samostojno jed.
Potrebujemo:
- 3 do 4 krompirje
- malo šunke
- 2 žlici mleka
- 1 jajce
- 2 žlici naribanega sira
- majhno čebulo
- žlico masla
Tokratno kosilo na hitro je morsko naravnano: na žaru smo pripravili lignje, čebulo, papriko in bučke. Jed je hitro pripravljena in je za vroče dni prav lahka hrana.