Z dobro organizacijo dela je to kosilo na hitro lahko na mizi v 30 minutah. Večer prej narežemo puranje meso na koščke in ga mariniramo v kariju in olju. Namesto puranjega mesa lahko uporabimo katerokoli meso. Za to hitro kosilo, smo kot prilogo pripravili široke rezance.
Potrebujemo:
- puranje meso
- zeleno in rdečo papriko
- bučko
- čebulo in dva stroka česna v v koščkih
- konzervo pelatov
- kislo smetano
- dve jajčki
- parmezan
- široke rezance (ali karkoli drugega za prilogo)
Nikar ne zamahnite z roko, ko preberete v naslovu recepta - cvetača. To je hitro pripravljeno kosilo, kjer okus cvetače spominja na okus po gobah. Kdor je obenem še ljubitelj testenin, mu bo takšno kosilo na hitro zelo všeč. Tudi zelena doda jedi svojevrsten okus.
Potrebujemo:
- cvetačo
- jajčka
- malo mleka
- testenine
- malo olivnega olja
- malo čebule
- strok česna
- liste zelene
- sol, po želji poper
- po želji parmezan
Zakaj bi morali za paniranje mesa uporabiti zmeraj ene in iste sestavine: moko, prežvrkljan jajček in drobtine? Namesto drobtin lahko uporabimo mlete mandeljne. Okus tako pripravljenega zrezka je zanimivo drugačen. Tisti, ki se prehranjujejo v skladu z ločevalno dieto, vedo, da namesto drobtin lahko uporabijo mlete lešnike ali mandeljne. V tem primeru je potrebno moko pri paniranju spustiti. Če uporabimo meso, ki se pri pečenju hitro zmehča, je to zelo hitro pripravljeno kosilo. V poštev pridejo svinjska ribica, puranja ali kurja prsa, zajček ... Priloga je lahko karkoli: krompir, riž, testenine, zelenjava ...
Kaj potrebujemo za to kosilo na hitro?
Sestavine
- zrezki svinjske ribice
- moka
- jajček in malo mleka
- mleti mandeljni
- oljčno olje
- začimbe
Losos na zeliščnem maslu je pripravljen ena, dva, tri. Odlična zamisel za hitro kosilo, pred časom pa smo ta recept predlagali tudi kot del praznične večerje(kliknite tukaj). Priloga je lahko karkoli, mi smo izbrali široke rezance. Lahko je zgolj krompirjeva solata ali riž ali pri nas nepogrešljivi krompir. Kako pripravimo to kosilo na hitro?
Namesto svinjine lahko uporabimo katerokoli meso. Za prilogo tega kosila na hitro, smo izbrali ajdove rezance, ki jih lahko posipamo z mletimi orehi, lešniki ali mandeljni. Ta recept bo dobrodošel tudi, če želimo postreči goste s kakšno okusno jedjo z žlahtnim slovenskim pridihom. Ajdovi rezanci to zagotovo so. Kaj potrebujemo za to hitro kosilo?
Rižote zagotovo spadajo med kosila na hitro in ponujajo veliko domišljije pri pripravi. Tokrat smo rižoto pripravili s šampinjoni, grahom in šparglji, dodali pa košček prekajene šunke. Tisti, ki bi se raje odločili za vegetarijansko hitro pripravljeno kosilo, lahko šunko mirno izpustijo. Na koncu smo rižoti "po kitajsko" dodali še prežvrkljan jajček, saj riž na takšen način radi pripravijo v kitajski kuhinji.
Za na Štajerskem znameniti pohorski lonec, uporabimo tiste sestavine, ki jih lahko gojimo ali naberemo na Pohorju in tri različne vrste mesa. Če se boste odločili pripraviti večje količine pohorskega lonca in ga boste nato zamrznili za kasnejše obroke, bo potrebno nekaj premisleka pri uporabi sestavin. Pohorski lonec vsebuje namreč tudi krompir in gobe. V tem primeru skuhamo krompir vsakič posebej, prav tako tudi prepražimo gobe posebej in to dodamo odtaljenemu pohorskemu loncu. Na takšen način je pohorski lonec zelo primeren kot hitro kosilo.
Potrebujemo:
- tri vrste mesa (izbiramo lahko med svinjino, govedino, divjačino, kuretino ...)
- malo olja
- čebulo in česen
- korenček, grah, zeleno
- krompir!
- različne gobe !
- malo vina
- majaron, timijan, peteršilj
- ajdova kaša ali proso ali ješprenj
Ne maramo mastne obare. Največ maščobe je v kurji koži, zato ne pripravljamo obare iz kurjih nog, perutničk, hrbta, temveč uporabimo le file piščančjih prsi. Z uporabo sojine omake, damo obari še malo azijskega pridiha. Ta recept je primeren za hitro kosilo, le delo si je potrebno primerno organizirati. Prednost tega kosila na hitro je tudi ta, da lahko obaro pripravimo za dva dni.
Potrebujemo: a) za obaro
- piščančje prsi (file)
- čebulo, česen
- različno zelenjavo (korenček, paprika, zelena, grah, por, komarček ...)
- polovico konzerve paradižnika v kosih
- sojino omako
- malo višnjevega likerja (po želji)
- sol, curry
b) za vodne cmočke
- moko
- pšenični zdrob
- jajce
- sol
Kadar je kosilo sestavljeno iz več posamičnih jedi, traja njegova priprava več časa. Pri receptu za to kosilo, bo to kljub večim jedem, vendarle hitro pripravljeno kosilo. Zanj bomo potrebovali toliko časa, kolikor potrebuje repa, da se skuha. Pomembna je le dobra organizacija dela. Sicer pa sta jesen in zima rezervirani za hrano, ki vsebuje naše tradicionalne jedi, kot so krvavice, pečenice, repa, kislo zelje, prosena in ajdova kaša.
Potrebujemo:
- krvavice (varianta tudi pečenice)
- kislo repo
- malo čebule, strok česna
- proseno kašo
- lovorjev list, malo paradižnikove mezge, sol, poper v celem
- ajdovo kašo
- moko
- olje
Skuhajmo hitro kosilo iz treh jedi. Če bomo količine povečali, lahko kosilo jemo dva dni. Naslednji dan namesto ajdove kaše, skuhajte pire krompir. In to bo še eno kosilo na hitro.
Jetrc tako ne smemo dolgo pražiti, ker postanejo trda, sladki koromač je hitro mehak (pripravimo ga al dente), priprave na to jed pa tudi ni veliko. To je odličen recept za hitro kosilo pod pogojem, da imamo radi jetrca. Če je sladki koromač zelenjava, ki je ne maramo, lahko uporabimo šampinjone ali druge gobe. Še namig, da ne bodo jetrca trda: narežite jih na tanjše rezine, na hitro prepražite in solite ter poprajte čisto na koncu. To kosilo na hitro je zares potrebno takoj postaviti na mizo.
Grški giros je jed, ki je ob izbiri primernega mesa lahko pripravljen zelo hitro. Najbolje je, da uporabimo svinjsko ribico, ki jo narežemo na tanke kose. Koščki mesa se hitro popečejo in zmehčajo ter so zato primerni za hitro kosilo. Giros vsebuje tudi zelenjavo, in sicer papriko ter čebulo, za prilogo pa lahko dodamo pečen krompirček ali pomfri krompir. Če ni potrebno kosilo pripraviti na hitro, naredite še tzatziki po našem receptu in dodajte grško solato, katere recept dodajamo v nadaljevanju.
Kako pripravimo grški giros kot kosilo na hitro?
Potrebujemo:
- kos svinjske ribice,
- zeleno papriko,
- čebulo,
- začimbe za giros (dobijo se pri večjih trgovcih),
- olivno olje.
Mineštra je pripravna jed za kosilo na hitro. Enostavno jo je pripraviti in ne zahteva posebno veliko časa. Poleg tega jo lahko pogrejemo še za večerjo. Za našo mineštro smo uporabili toskanski ohrovt, lahko pa uporabimo kar običajen ohrovt. Pri ohrovtu je priporočljivo, da ga skuhamo v posebni vodi, nato odcedimo in dodamo na pol skuhanega v lonec k ostalim sestavinam mineštre.
Potrebujemo:
- poljubne testenine za mineštro
- pol čebule, strok česna
- olivno olje
- olivno zelišče, če ga imamo
- paradižnik
- nekaj listov toskanskega ohrovta ali ohrovt
- svežo zeleno
- zelenjavo po želji