Kitajsko zelje je v naši kulinariki po krivici zapostavljena zelenjava. V kitajski kuhinji pa izjemno cenjena sestavina, zato smo za pripravo hitrega kosila izbrali kitajski recept. Kitajsko zelje je zdravo zaradi vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, obenem pa je še nizkokaloriÄno, saj 100 g vsebuje zgolj 12 kalorij. Jed, ki smo jo pripravili, je lahka, nizkokaloriÄna in primerna tudi za diabetike, saj je v 100 g zelja le 1, 2 g sladkorja. Pri naši jedi smo uporabili puranje meso, lahko bi izbrali tudi pišÄanÄja prsa, govedino ali svinjino. Namesto mesa bi lahko uporabili tudi tofu.
Kako za kosilo na hitro pripraviti kitajsko zelje s puranom in jajÄki po kitajskem receptu?
Potrebujemo (za dve osebi)
- puranji zrezek
- sezamovo olje
- 1 strok Äesna
- polovico srednje velike Äebule
- 1 korenÄek
- polovico glave kitajskega zelja
- malo listov zelene
- 2 jajÄki
- sol, poper, kumina, malo karija
Priprava
1. Puranji zrezek narežemo na trakove, Äesen in Äebulo sesekljamo, korenÄek narežemo na tanke trakove (ali grobo naribamo), kitajsko zelje narežemo na trakove.
2. V vok damo sezamovo olje in najprej prepražimo meso, ki ga nato vzamemo ven ter shranimo v drugi posodi. V vok dodamo še malo sezamovega olja in prepražimo Äesen, nato Äebulo, nato korenÄek in na koncu kitajsko zelje. ZaÄinimo in ves Äas mešamo. Na koncu dodamo še nasekljane liste zelene.
3. JajÄki ubijemo v skledi in prežvrkljamo. Na hitro prepraženo zelenjavo s kuhalnico umaknemo na rob voka. Na prazno dno voka ponovno kanemo nekaj kapljic sezamovega olja in nanj vlijemo prežvrkljani jajÄki. Malo jih pustimo, da zakrknejo, nato jih premešamo. Ko se zapeÄejo, jih premešamo z ostalo zelenjavo. Dodamo še meso, premešamo in serviramo.