Za kuhanje belušev ali špargljev (o pravilni uporabi poimenovanja tokrat ne bomo pisali) obstaja poseben lonec iz dveh delov. OÄišÄene šparglje damo v mrežast del posode, ki ga potopimo v lonec. VršiÄki belušev med kuho tako ostanejo nad vodo. Äe nimamo takšne posode, ali je ne nameravamo kupiti, lahko improviziramo. Uporabimo globok (ali visok) lonec ter aluminijasto folijo. Iz aluminijaste folije oblikujemo obroÄ, ki bo nadomestil mrežast del posode in vanj damo šparglje z vršiÄki navzgor. Tako bomo na preprost naÄin dosegli, da bodo vršiÄki nad gladino vode. Še enostavneje je, Äe šparglje zvežemo v snopiÄ s kuhinjsko vrvico.
Osoljeno vodo najprej zavremo in nato damo vanje šop špargljev. Ne skuhamo jih popolnoma do mehkega, ampak "al dente", Äas kuhanja pa prilagodimo njihovi velikosti. Äas kuhanja se priÄne pri 5 do 7 minutah za drobne šparglje, pa vse tja do 15 minut za debele. Pri zvezanih špargljih je težje testirati ali so že dovolj kuhani, zato je priporoÄljiveje uporabiti obroÄ iz alu folije.
Äe imamo opravka z zelo grenkimi šparglji, dajmo v vodo kos belega kruha ali žemljo, da "popijejo" odveÄno grenkobo. Po kuhanju šparglje odcedimo na cedilki.