Zdravnik nam predpiše antibiotik, kadar oceni, da so nas "napadle" bakterije, saj antibiotik proti virusom nima učinka. Vedno jemljemo le antibiotik, ki nam ga je predpisal zdravnik in ne jemljemo tujih antibiotikov ali si jih priskrbimo na svojo roko. Antibiotike je treba pojesti do konca, oziroma v skladu z določenim časom zdravljenja, in sicer tako kot je zapisano v navodilih. Če jih jemljemo na 8 ur, potem se moramo držati tega ritma (odstopanje je lahko le pol ure) in si nastaviti pameten urnik jemanja antibiotikov glede na naš tempo življenja. Če smo pozabili vzeti antibiotik, ne smemo pri naslednjem odmerku vzeti večjo dozo od predpisane.
Kaj je še dobro vedeti, ko jemljemo antibiotike?
Slika: http://www.newhealthguide.org
Čiščenje solate je praviloma zamudno. Ko se vrnemo iz službe, želimo imeti kosilo čimprej na mizi, zato je praktično solato pripraviti vnaprej. Lahko jo očistimo in shranimo v vrečko in jo damo v hladilnik. Nikakor ni primerno, da solato dlje časa namakamo v vodi, saj jo bomo osiromašili pri njeni ponudbi vitaminov in mineralov.
Solato lahko ohranimo svežo še na naslednji način: očistimo jo, operemo in damo v solatno skledo, nato pa jo pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo. Če ozračje ni pretoplo, da bi se krpa hitro posušila, bo njena vlažnost ohranila svežino solate. To zvijačo lahko uporabite tudi, ko si želite solato vnaprej pripraviti za pričakovan obisk.
Kaminske peči so vedno bolj zaželene. Še posebej takšne, ki skozi steklo na vratcih pričarajo romantičnost prasketajočega ognja. Že, že, ampak saje se tudi veselo nabirajo na steklu. Pogled na takšno steklo ni ničkaj prijeten, skozenj pa se tudi ne vidi bogvekaj.
Kako saje na steklu kamiskih peči enostavno očistiti?
Kolikor nam uporaba sodobne tehnologije olajšuje delo in življenje ter prihrani čas, nas lahko takrat, ko zataji, kar stane nekaj živcev. Ponavadi se težave pojavijo, ko je to najmanj potrebno in zaželeno. Na primer v nedeljo, ko se nam zataknejo vratca pralnega stroja in se nikakor nočejo odpreti. Stroj pa je poln mokrega perila.
Kako je s serviserji ob nedeljah, pa tako vemo. Kaj narediti, ko se nam zataknejo vratca pralnega stroja, odlično prikaže možakar v filmčku, dostopnem na YouTubu. Preizkusili smo tretjo možnost, in si oddahnili. Vratca so se odprla. Preostalo bomo prepustili serviserju.
Luštrek po domače imenujejo tudi magi začimba, ker nekatere spominja na tuji dodatek za jedi, čeprav z njim nima nobene povezave. Brez luštreka si skoraj ne moremo zamisliti goveje ali kurje juhe, odličen je tudi v raznih omakah.Poleti se na vrtu bohotno razrase in s primernim konzerviranjem ga lahko shranimo za uporabo v zimskih mesecih. Lahko ga sušimo ali zmrznemo, mi pa smo se odločili za pripravo luštrekove paste. Konzerviramo ga s soljo v razmerju 7:1 v korist luštreka. V zimskih mesecih dodamo luštrekovo pasto jedem, vendar vedno preden jed solimo. V nadaljevanju je napisanega še nekaj o luštreku, njegovi uporabi in zdravilnih lastnostih.
Korenček, peteršilj, zelena, por, paprika, čebula, kolerabica ... je zelenjava, ki jo lahko s pomočjo soli konzerviramo kot doma pripravljeno vegeto. Rok trajanja bo zaradi soli zagotovo kakšno leto, okus pa je neprimerljivo boljši od kupljene. S tako pripravljeno domačo vegeto začinimo juhe, omake, meso, pašte, testenine ... Pripravimo jo zelo enostavno.
O prepeličjih jajcih se da na spletu prebrati marsikaj. Veliko zapisanega prisega na to, da so prepeličja jajca izjemno zdravilna pri številnih boleznih. Preverili smo, kaj o prepeličjih jajcih pišejo nutricionisti, strokovnjaki za prehrano. Resnica ni tako zelo romantična, saj imajo prepeličja jaca več holesterola kot kurja. Zagotovo pa so prepeličja jajca popestritev v kulinariki, presenečenje za goste in prijetnega, polnega okusa. Zaradi visoke vsebnosti holesterola, jih morajo ljudje s tovrstnimi težavami ali težavami s srcem uživati zelo previdno.
Hermeliko, zdravilno in okrasno rastlino, ki izvira iz Kitajske in Koreje, v glavnem namakamo v žganje ali naredimo tinkturo iz njenih listov. Ponekod iz listov pripravljajo tudi solato. Lahko pa naredimo sok, oziroma sirup, ki ga redčimo z vodo. Pripravili smo že melisin (metin) sok (recept je tukaj), tokrat pa ponujamo nekoliko drugačno različico priprave soka iz hemelike.
Kako pripravimo sirup iz hermelike?
Včasih smo čez mejo kupovali Klosterfrau Melissengeist (zdravilne kapljice citronske melise in še nekaj drugih zelišč), sedaj se dobi že tudi pri nas. Lahko pa priblližno različico pripravimo tudi sami. Melisa je že iz antičnih časov poznana kot zelišče, ki ga lahko uporabljamo za pomirjanje, za zmanjševanje stresa, pri prebavnih težavah, pa tudi za zunanjo uporabo pri ranah ali obolelih mišicah. Podjetne nune iz reda karmeličank pod vodstvom Marie Clementine Martin, so to pred 184-imi leti spremenile v donosen posel in iz melise ter še 12 drugih zelišč naredile tinkturo. Martinova je uporabila recept iz 17. stoletja. Danes posel uspešno nadaljuje nemško podjetje s sedežem v Kőlnu. Ko se počutimo slabo, čutimo, da se nas nekaj loteva, nas karkoli teži v želodcu ... potem pride nekaj kapljic Klosterfrau Melissengeist zelo prav.
Kako pripravimo enostavno varianto domače Klosterfrau Melissengeist (citronsko meliso v žganju)?
Poletni čas, ko v glavnem nimamo težav z odpornostjo, je pravi, da se pripravimo na jesensko-zimsko obdobje, ko nam odpornost pada. Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je z znanstvenimi raziskavami dokazan kot rastlina, ki povečuje odpornost našega organizma. V naših lekarnah je Immunal najbolj znan in bojda tudi najbolje prodajan zeliščni pripravek iz ameriškega slamnika. Vsi deli rastline so zdravilni: korenine, listi, stebla in cvetovi. Ameriški slamnik je tudi lepa okrasna rastlina in iz njegovih listov ter cvetov smo pripravili sirup, ki bo prišel prav, ko bodo napadala prehladna obolenja.
Kako pripravimo sirup iz ameriškega slamnika?
Sivka (Lavandula) se nam v spominu najbolj ohranja kot tista dišavnica, ki uspešno preganja molje ali pa se nam pred oči prikrade Provansa s prostranimi površinami vijoličnih sivkinih nasadov. V resnici je sivka že od antičnih časov dalje nepogrešljiva kot zdravilno zelišče, saj ima eterično olje, ki je njena najbolj dragocena sestavina antibiotične, antidepresivne in pomirjujoče lastnosti. Pri sivki uporabljamo cvetje in listje in iz njega smo pripravili sivkino eterično olje. Uporabljali ga bomo pri zoprnih pikih žuželk, pa pri morebitnih ranah, ki jih bo sivkino olje pomagalo hitreje zaceliti ali nadležnih aknah ter mozoljih. Tudi opekline bodo manj boleče, kakor tudi bolečine revmatičnega izvora.
Pomladi se vedno razveselimo, ker nam narava prav hitro ponudi prve sveže rastline za naše kulinarične užitke. Ne kaže prezreti čemaža, ki je cenjen zaradi zdravilnih užitkov in širokih možnosti uporabe v kuhinji. Na našem portalu je kar nekaj receptov za pripravo te rastline iz vrst česnovk, ki znižuje krvi pritisk, stimulira delovanje srca, deluje antibakterijsko, proti sklerozi in še marsikaj. Ljudje ga uporabljajo kot zdravilo ali hrano že več kot 5000 let.
V nadaljevanju ponujamo povezave do receptov za čemaževo juho, sol, švicarske roestije s čemažem, pa testenine z njim in še kaj ...