Hermeliko, zdravilno in okrasno rastlino, ki izvira iz Kitajske in Koreje, v glavnem namakamo v žganje ali naredimo tinkturo iz njenih listov. Ponekod iz listov pripravljajo tudi solato. Lahko pa naredimo sok, oziroma sirup, ki ga redÄimo z vodo. Pripravili smo že melisin (metin) sok (recept je tukaj), tokrat pa ponujamo nekoliko drugaÄno razliÄico priprave soka iz hemelike.
Kako pripravimo sirup iz hermelike?
Potrebujemo
- stebla hermelike (z listi in cvetovi)
- sladkor
- citronko (okoli 20 g na 1 liter sirupa)
- limone (1 limono na liter sirupa)
Priprava
1. Segrejemo vodo in sladkor v razmerju 1:1 (1l vode, 1 kg sladkorja). Pustimo, da zavre, premešamo, da se sladkor stopi, pokrijemo in ohladimo.
2. V ohlajeno tekoÄino vsipamo citronsko kislino. KoliÄino doloÄimo glede na željo po kislosti sirupa. Na kolute narežemo še limone. Stebla hermelike in kolute limone izmeniÄno naložimo v sirup.
3. Pustimo stati 24 ur, nato precedimo. Shranimo na hladno in temno mesto.