O prepeliÄjih jajcih se da na spletu prebrati marsikaj. Veliko zapisanega prisega na to, da so prepeliÄja jajca izjemno zdravilna pri številnih boleznih. Preverili smo, kaj o prepeliÄjih jajcih pišejo nutricionisti, strokovnjaki za prehrano. Resnica ni tako zelo romantiÄna, saj imajo prepeliÄja jaca veÄ holesterola kot kurja. Zagotovo pa so prepeliÄja jajca popestritev v kulinariki, preseneÄenje za goste in prijetnega, polnega okusa. Zaradi visoke vsebnosti holesterola, jih morajo ljudje s tovrstnimi težavami ali težavami s srcem uživati zelo previdno.
Kaj vsebujejo prepeliÄja jajca?
Kaj pravijo nutricionisti o vsebnosti snovi v prepeliÄjem jajcu?
Eno prepeliÄje jajce (9 g) vsebuje okoli 15 kcal. Podatki so navedeni za eno jajce in preraÄunani na odstotek dnevnega vnosa, ki izhaja iz zaželenih 2000 kcal.
Vsebujejo
1 g mašÄob 2 %
holesterola 76 mg 25 %
natrija 13 mg 1 %
proteinov 1 g
vitamin A in kalcij po 1 g
železo 3, 8 mg 2 %
Jajce je ocenjeno kot dobro za vnos folne kisline, vitamina B 12, železa in fosforja. Je dober vir proteinov (enostavnih beljakovin), riboflavinov in selena.
Slaba stran sta visoka vrednost nasiÄenih mašÄob in holesterola.
PrepeliÄja jajca vsebujejo veÄ holesterola kot kurja, zato jih morajo ljudje s tovrstnimi težavami uživati z vso previdnostjo. Dnevni vnos holesterola je 200 mg, s petimi prepeliÄjimi jajci, kolikor jih potrebujemo za serviranje ene jedi, krepko presegamo dnevni vnos. Previdnost velja torej za ljudi s povišanim holesterolom in težavami s srcem.
PrepeliÄja jajca so bogata s selenom in imajo veÄjo vsebnost železa kot kurja (veliko kurje jajce vsebuje le 0,9 % železa). Prvo je dobro za našo presnovo, drugo za rdeÄe krvne celice.