Italijanom ne kaže odrekati, da so kralji testenin, saj poznajo kar 300 vrst razliÄnih testeninskih inaÄic (past). Testenine so oboževali že stari Rimljani, Äeprav so pravzaprav Arabci tisti, ki so prvi "iznašli" posušene testenine in jih prinesli v Italijo. Testenine loÄimo po njihovi sestavi in obliki. Pri obliki testenin ni pomembno le to, da njihove razliÄne oblike zadovoljujejo naša etstetska priÄakovanja. Od oblike testenine je odvisno, kako se bo "odrezala" dodana omaka in kakšen okus se bo izoblikoval. Gre torej za soodvisnost med obliko testenine in omako.
V veÄ nadaljevanjih bomo opisali razliÄne testenine in razkrili skrivnosti najustreznejših omak.
Foto: http://typologies.wordpress.com
KlasiÄna razdelitev testenin temelji na tem ali so dolge ali kratke in na tem ali so gladke ali rebraste. Italijani imajo za to posebna imena. Dolge testenine so lunghe, kratke so corte, gladke so lisce, rebraste pa rigate.
http://www.saveur.com
Kakšne omake kombiniramo k doloÄenim testeninam?
K dolgim testeninam, kot so na primer špageti, ustrezajo tekoÄe, redke omake s paradižnikom, ribami ali ostalimi morskimi sadeži.
http://www.cookstr.com
Tanke testenine, na primer špagetine, zelo tanke špagete, skuhamo al dente, kar pomeni, da jih prenehamo kuhati, preden se popolnoma zmehÄajo. Nato jih odcedimo in dodamo k omaki, ki smo jo pripravili ter v njej skuhamo testenine do primerne mehkobe. Na takšen naÄin se bodo testenine in omaka bolje povezali in pasta bo okusnejša.
http://www.rhodos-journal.de
H kratkim testeninam, na primer svedrastim fusilom, ustreza gostejše in polnejše omake, kot sta na primer mesna ali zelenjavna omaka.