Dobrih dvajset minut in hitro kosilo je na mizi. Pripravimo polnjeno puranjo rulado, jo popečemo in dodamo še prilogo po želji. Pri polnjenju rulade, se lahko poigravamo z različnimim sestavinami, ki jih imamo na zalogi oziroma v hladilniku. Pri tem receptu smo uporabili že pripravljen namaz in nariban sir.
Če je časa nekoliko več lahko sledite še nadgradnji našega hitrega kosilo z gobovo omako in svaljki z drobtinami.
Kaj potrebujemo za to kosilo na hitro?
Sestavine
- večji puranji zrezek
- sol in poper
- pesto ali drugo že pripravljeno sestavino za polnjenje
- nariban sir
- olje za pečenje
Priprava
1. Puranji zrezek potolčemo. Zrezek solimo in popramo.
2. Namažemo ga s pestom ali drugo pripravljeno sestavino. Lahko uporabimo tudi zelišča, ki jih imamo na vrtu. Naša rulada je polnjena z mediteransko omako po receptu Jamieja Oliverja. Po premazu potresemo še nariban sir. Odličen je nariban ementalec.
3. Rulado zvijemo in spnemo z zobotrebci.
4. V ponvi segrejemo olje in rulado popečemo z vseh strani, pokrijemo s pokrovko in še nekaj časa dušimo. Po potrebi zalijemo z nekoliko vode.
5. Za prilogo lahko na hitro pripravimo pomfri krompir ali riž in recept našega hitrega kosila se tukaj konča. Pred serviranjem rulado narežemo na kose.
Ker smo imeli nekoliko več časa, v hladilniku pa prelepega turka in ostanek neporabljenega pire krompirja, smo priloge pripravili nekoliko izdatneje. Za to je potrebnega več časa.
Gobova omaka iz turka
Turka narežemo. Na olju prepražimo nekoliko sesekljane čebule in strok sesekljanega česna. Dodamo gobice in jih dušimo. Začinimo s soljo, kumino, malo timijana, lovorjevim listom. Zalijemo z vodo in dušimo. Naredimo podmet iz moke in vode, da zgostimo omako. Na koncu dodamo še kislo smetano.
Svaljki iz neporabljenega pire krompirja
Pripravimo osoljeno vodo. Pire krompirju dodamo eno jajce in malo soli. Dobro premešamo. Dodamo še moko po občutku, dokler masa ni dovolj čvrsta.
Kuhinjsko desko pomokamo, nanjo damo testo in oblikujemo svaljke. Svaljke položimo v vrelo vodo, ki naj blago vre. Medtem v drugi ponvi na margarini ali olju prepražimo drobtine. Skuhane svaljke vzamemo iz vode in jih povaljamo v popraženih drobtinah.