Shakshuka, je tradicionalna arabska jed, ki naj bi izvorno prihajala iz Tunizije, je pa priljubljena tudi v TurÄiji, Egiptu, Libiji, Maroku, Izraelu ... Pripravimo jo zelo hitro, tako da je v 20 minutah na mizi. Osnovne sestavine jedi so Äebula, paprika in paradižnik ter jajca, ki se poširajo v omaki iz omenjenih sestavin. Ponekod ji radi dodajo zelišÄa in zaÄimbe kot sta korijander ali kumina ali pa ji dodajo zaÄinjeno klobaso. ObiÄajno se servira tako, da dobi vsak shakshuko v litoželezni ponvi in jo poje v kombinaciji s kruhom. Mi smo jo kombinirali z zapeÄenim mladim krompirÄkom s celo kumino.
Kako pripraviti shakshuko za kosilo na hitro?
1. Prepražimo Äebulo in Äesen ter narezano papriko. Nato dodamo še na drobno narezan paradižnik ali (konzervo paradižnika).
2. Po potrebi zalijemo z malo vode, solimo in popramo. Kuhamo pokrito 5 minut. Dodamo še peteršilj.
3. Na koncu v jed ubijemo tri cela jajca in pustimo, da poširajo.
4. Preden postane rumenjak trd, jajca s kuhalnico "razrežemo" in jih vmešamo v jed. Serviramo.
Variante so, da dodamo še nasekljan korijander in da jajc ne zamešamo v jed. V slednjem primeru, ponev pokrijemo s pokrovko in pustimo, da jajca zakrknejo. Serviramo.
Shakshuko smo nekoliko poslovenili in smo naredili še varianto, ki smo ji dodali gobe.