Res je, da je ajdova torta z brusničnim kompotom zaradi sestavin nekaj posebnega, ne moremo pa reči, da sodi med cenovno ugodne sladice. Ajdova moka, brusnični kompot, sladka smetana so slastne sestavine, a imajo svojo ceno. Torta ni zahtevna za pripravo, je pa treba predvideti kar nekaj ur za strjevanje kreme.
Namesto brusničnega kompota se lahko odločimo tudi za rdeči ribez.
Kako pripravimo ajdovo torto z brusnicami?
Sestavine za testo
180 g ajdove moke
180 g sladkorja
100 g masla
1 žlička pecilnega praška
5 jajc
malo ruma
Sestavine za kremo
0,5 l sladke smetane
2 brusnična kompota
sladkor po želji
5 lističev želatine (ali ustrezna količina želatine v prahu)
Priprava
1. Rumenjake stepemo s sladkorjem in zmehčanim maslom. Dodamo presejano ajdovo moko s pecilnim praškom. Stepemo še beljak in ga dodamo. Pečemo slabo uro v tortnem modelu pri 180 stopinjah celzija.
2. Stepemo smetano (sladkamo po želji) in dodamo brusnični kompot ter želatino. Lističe želatine raztopimo v vodi, želatino v prahu pa kar dodamo masi. Količino želatine uskladimo s količino kreme. Pečeno in ohlajeno testo najprej navlažimo z mešanico vode in ruma, nato pa prelijemo s pripravljeno kremo.
3. Torto postavimo čez noč v hladilnik, da se krema strdi.
Varianta: namesto brusnic lahko uporabimo tudi ribez, ki ga predhodno posipamo s sladkorjem in dodamo malo ruma ter pustimo nekaj časa stati.
Za dekoracijo smo čez kremo polili še nekoliko stopljene čokolade.