Kombinacija se bere kot "ubijalska" in zagotovo neužitna. Rezultat je drugačen in preseneča. Torta izvrstnega okusa ne daje slutiti, da smo vanjo vmešali kislo zelje. Je prisotno v diskretni vlogi, zato je včasih prava kulinarična popestritev postaviti na mizo nekaj povsem novega.
Torta bojda izvira iz nemških logov, ponovno naj bi jo popularizirala nemška skupnost v kanadskem Ontariu.
Pogum velja, nekaj novega in drugačnega, je zmeraj dobrodošlo.
Za kremo v našem receptu ponujamo dve inačici, našo in ob koncu recepta še originalno.
Za veliko noč je sicer zapovedana potica, praviloma orehova. Morda pa se lahko ob njej posladkamo še z orehovo torto. Recept je zelo enostaven, torta pa odlično uspe. Zavoljo otrok za mizo, smo se malo poigrali še z dodatnimi sestavinami in kremi dodali čez noč namočene narezane jagode. Tudi odrasli niso imeli nič proti temu.
Bučna semena so izjemno zdrava. Vemo, da bi jih naj jedli moški za preprečevanje težav s prostato, manj je znano, da delujejo proti depresiji. A o tem prihodnjič.
Tokrat ponujamo recept za slaščico, pri kateri bučna semena kombiniramo s čokolado. So vedno presenečenje za goste, v primerni (simpatični) embalaži pa tudi darilo.
To slaščico si lahko privoščijo tudi diabetiki. Glikemični indeks bučnih semen je 25, čokolada naj ima več kot 70 % kakava (GI je 22), cimet pa tako znižuje sladkor.
Zelo enostavna torta. Pravzaprav ponujamo recept v vsaj dveh variantah, enkrat s skuto, drugič z rikoto. Enkrat kulinarično profesionalno po sistemu vse naredi sam, drugič pa malo bolj "komot" - s kupljenim maslenim testom. Enkrat s sladkorjem, drugič brez. Koščka te hitro pripravljene torte bodo veseli tudi diabetiki, ker smo kot alterantivo sladkorju, uporabili stevio. Torej, ponujamo recept, ki si ga "sestavite sami".
Pomladno-poletni čas nas razveseljuje z obilico sadja. Tudi s prijetno kiselkastmi višnjami. Iz višenj, vanilin pudinga in rikota sira smo skuhali maso, ki odlično uravnoteži okus jajčno-čokoladnega "testa". Za tiste, ki ne smejo ali ne želijo moke v jedeh in so previdni pri sladkorju, je to pecivo idealno. Iz jajčnih rumenjakov, beljakov in stopljene čokolade, se speče prav imenitno pecivo.
Kako pripraviti pecivo iz jajc in višenj, pa brez moke in sladkorja?
Hm, jagode imamo radi, poleg slastnega okusa so tudi zdrave in nizkokalorične.100 g jagod ima zgolj 46 kalorij. Jagode naj bi zniževale krvni tlak in sladkor,preprečevale nastanek črevesnega raka, saj so antioksidant. Vzpodbujajo presnovo, pri dietah pa so med drugim zaželene tudi ker zmanjšujejo apetit. Najbolj zdravilne in okusne so zagotovo sveže jagode, vabijo pa tudi k pripravi številnih izvrstnih sladic.
Pripravili smo najenostavnejšo in najhitrejšo sladico iz jagod. Brez dodanega sladkorja bo razveseljevala tudi diabetike, ljudje, ki imajo težave s ščitnico pa naj jagod pojedo le za vzorec. Sladica z nekaj domišljije ponuja številne še bolj vabljive in grešne variante.
Kako pripraviti najhitrejšo in najenostavnejšo sladico iz jagod?
Sladice v kozarcu so zmeraj dobro sprejet desert. Priravimo jih lahko vnaprej in zelo hitro. Ponujamo nekaj idej za pripravo sladic iz kozarca. Z različnimi okusi se lahko poigravamo. Še posebej je različnost okusov zaželena pri nalaganju plasti v kozarce. Prosti domišljiji je prepuščena zanimiva izbira kozarca, nalaganje različnih plasti v kozarec in dekoriranje sladice.
S primerno izbiro sestavin, v katerih ni ali je zelo malo sladkorja, je to lahko tudi sladica za diabetike (sveži sir, rikota, jogurt, jagode, cimet, želatina ...)
Za sladico si lahko omislimo tudi nekoliko drugačen puding. Predlagamo tapiokin puding. Kroglice tapioke se dajo pri nas dobiti v trgovinah z naravno prehrano. Kroglice je treba pred uporabo namakati najmanj dve uri, še bolje čez noč. Medtem ko kuhamo puding, ga je treba ves čas narahlo mešati, da se ne oprime dna. Pripravili smo dva okusa tapiokinega pudinga, in sicer vanilijevega ter čokoladnega.
Tapiokin puding lahko jemo topel ali hladen.
Kaj je tapioka? Kroglice pridobivajo iz korenine drevesa manioka, ki rase v Južni Ameriki, predvsem v Braziliji in nekaterih tropskih državah. Tapioka je bogato ogljikohidratno živilo (glikemični indeks 85) in se v živilski industriji uporablja za zgoščevanje, npr. pudingov, omak, juh. Sama tapioka je brez okusa in se ji tako lahko okus poljubno dodaja. Kupimo jo lahko kot moko ali v obliki večjih in manjših kroglic.
Kako pripravimo tapiokin puding?
Slovenci radi ob vseh mogočih praznikih (pa tudi sicer) pripravljamo dobrote iz kvašenega testa. Naj si bodo to krofi ali potica ali buhteljni ali rogljički ali kruh ali ... Zapisali smo nekaj nasvetov za uspešno pripravo kvašenega testa. Vsekakor je osnova v primerno toplem okolju, v zadostni količini časa in potrpljenja ter še nekaj "trikih".
Katere nasvete velja upoštevati pri pripravi kvašenega ali vzhajanega testa?
Receptov s konopljino moko zaenkrat še ni veliko. Postaja pa konopljina moka (mišljena je industrijska konoplja) vse bolj zaželena v kulinariki. Zanimivo je, da konopljina moka ne vsebuje glutena, nas pa oskrbi z beljakovinami in minerali. V kombinaciji konopljine in bele moke smo spekli pecivo z breskvami, lahko pa uporabimo katerkoli drugo (sezonsko) sadje. Pecivo s konopljino moko je zelo rahlo, vendar nekoliko grenkega, vendar prijetnega okusa.
Kako pripravimo pecivo s konopljino moko in z breskvami?
Po jagodah in malinah se na vrtu razveselimo bogato obloženih grmov rdečega in črnega ribeza. Rdeč ribez je izjemno bogat z vitaminom C in je tudi antioksidant ter v kulinariki zaželen in vsestransko uporaben. Spekli smo torto iz svežega ribeza, obogateno z nizkokaloričnim sirom ricotta. Uporabili smo kombinacijo pirine in pšenične moke ter maso sladkali z rjavim sladkorjem. Torto smo prelili z jedilno čokolado v kombinaciji s kokosovo mastjo. To je torta za ljubitelje sladko-kislega okusa.
Kako pripravimo torto iz rdečega ribeza in ricotta sira?
Ko smo povprašali goste za mizo, ki smo jim postregli s fižolovo torto, kaj menijo, kakšno torto jedo, ni prav nobeden izmed njih niti pomislil, da bi lahko bila iz fižola. Najverjetneje so naše praprababice pekle takšne torte, pa je recept, zaradi široke ponudbe drugih bolj všečnih sestavin šel v pozabo. Torta iz fižola je zelo okusna in zakaj ne bi enkrat za spremembo spekli za praznovanje nekoliko bolj nenavadano torto.
Kako pripravimo praznično torto iz fižola?