Silvestrski jedilnik v zadnjem trenutku. Upoštevali smo, da je zdrav in tako primeren tudi za sladkorne bolnike, da je enostaven in za sestavine ni treba seÄi prav globoko v žep.
PriporoÄamo:
- predjed: humus (namaz iz ÄiÄerike), popeÄen sir in šunka kot prigrizek ter solata
- juha: iz ajdove kaše, šitak in zelenjave
- glavna jed: pišÄanÄji curry s kokosovim mlekom, priloga riž in solata iz rdeÄega radiÄa
- sladica: razliÄne sladice iz kozarca
Ob koncu zapisa so povezave do naših silvestrskih jedilnikov v preteklih letih. Torej še veÄ idej.
Želimo vam prijetno in kulinariÄno pestro silvestrovanje ter uspešen skok v leto 2016.
Kaj dobrega pripraviti za silvestrsko veÄerjo?
Za prazniÄno silvestrsko veÄerjo ponujamo zamisli za tri meniji s po štirimi hodi. Prvi je nizkocenovni, drugi se ne ozira na stroške, tretji je namenjen diabetikom in tistim, ki bi radi tudi na silvestrovo jedli zdravo in dobro.
Ob nekaterih idejah za jedi smo dodali tudi povezave do receptov. V zakljuÄnem delu pa so na voljo še linki do idej za silvestrski menije, ki smo jih nanizali v preteklih letih.
Na fotografiji je božiÄni kolaÄ (recept je tukaj)
Želimo vam veselo in kulinariÄno uspešno silvestrovo in sreÄno ter ustvarjalno 2015.
Za prazniÄno pojedino bo pravšnja svinjska ribica, ki jo napolnimo s suhimi slivami, žajbljem in vse lepo zavijemo v svinjsko mrežico. Priloga je lahko zelo raznolika. Omislimo si lahko krompir ali riž ali na maslu prepraženo zelenjavo. Pa še rdeÄ radiÄ s tržnice in jed je gotova. Hitro in dokaj enostavno.
Svinjska ribica s suhimi slivami je primerna tudi za diabetike, kot priloga pa naj bo zelenjava, prepražena na kokosovi masti.
Kako pripravimo svinjsko ribico s suhimi slivami v mrežici?
Piroške so žepki, praviloma iz kvašenega testa in so lahko polnjeni z mesom, zelenjavo, sadjem, skuto, sirom ... ZapeÄe se jih lahko v peÄici ali ocvre na olju. Najbolj poznani so v ruski, vzhodnoevropski in finski kuhinji. Piroške so odliÄne kot predjed, glavna jed ali sladica. V vsaki državi imajo drugaÄen naÄin pripravljanja pirošk: ponekod testu dojajajo krompir, drugje sir, v ruski kuhinji znajo pripraviti bistveno veÄje kot drugje ...
Piroške smo pripravili po najenostavnejšem receptu, in jih napolnili s šunko ter sirom (nekatere tudi z marmelado). Ene smo zapekli v peÄici, druge pa na olju. Obojne so odliÄne in smo prve postregli kot predjed, druge pa k zelišÄnemu Äaju.
Na koncu dodajamo še video z YouTuba o pripravi pirošk.
Preizkusili smo domiseln recept za predjed, ki je prijetno preseneÄenje za goste, saj na krožniku jajÄek v kraterski vdolbini beljaka deluje zares imenitno. Pod vulkansko obliko pa se skriva še osnova iz šunke in sira. Potrebujemo jajce po osebi in približno 15 minut za pripravo. Ker je treba jajÄek po pripravi takoj servirati, si moramo "kupÄke" pripraviti vnaprej. Ko so gostje že skoraj popili aperitiv, jajÄka hitro zapeÄemo v peÄici.
Kako pripravimo VULKANSKI JAJÄŒEK, rumenjak v beljakovi haljici, na podlagi iz šunke in sira?
Hitro pripravljena predjed, ko se mudi, ker so gostje že na poti - šunkine ruladice, ki jih napolnimo z obogateno skuto. Zraven lahko ponudimo še trdo kuhana jajÄka, narezano svežo zelenjavo ali vložene gobice in podobno. Še rezine svežega kruha in predjed je popolna.
Kako pripravimo šunkine ruladice s skuto?
Za silvestrski jedilnik predlagamo naslednje hode:
predjed - šunkini zvitki s skuto in zelišÄi, humus in tatarski biftek juha - kitajska kurja juha in gobova juha glavna jed - svinjska ribica v testu s šampinjoni in pršutom, krompir s koriandrom, riž z grahom in korenÄkom, solata iz motovilca sladica - vanili sladoled z vroÄimi malinami in smetano
V nadaljevanju sledi recept za svinjsko ribico v testu, ki je enostaven za pripravo.
Ogromen krompir smo skuhali, prepolovili, izdolbli, ga zaÄinili, dodali maslo in kislo smetano ter jajÄek. Pet minut nadaljnje "obdelave" v mikrovalovni peÄici je dovolj, da smo na mizo postavili krompir z jajÄkom na oko. SimpatiÄna sprememba.
Špargljev ni potrebno vedno le kuhati, lahko jih zelo enostavno in okusno pripravimo tudi v foliji, ki jo damo v peÄico pri 200 stopinjah celzija. Takšna priprava špargljev v peÄici nam bo vzela približno triÄetrt ure. Pred tem je potrebno šparglje še olupiti. Šparglji iz folije so zares zrlo dobri in velja poskusiti nekoliko drugaÄen naÄin priprave. Na takšen naÄin pripravljeni šparglji so lahko tudi prijetno preseneÄenje za goste.
Ponudili smo jih z nabodili, na katere smo dali pišÄanÄje (puranje) meso, mlad krompirÄek, šampinjone in Äebulo.
Ena izmed izjemnih specialitet naših južnih sosedov so škampi, pripravljeni na buzari. Vrstni red priprave pri kuhi se razlikuje od enega kuharskega mojstra do drugega: ali se škampi najprej prepražijo, ali so morda pred tem na vrsti Äebula, Äesen in paradižnik ... Vsak kuhar ima svoj pristop, ki se mu zdi najustreznejši. Izbrali smo zelo enostavno pripravo, zato je kosilo na mizi v pol ure. NajveÄ dela je s pripravo, pri kateri je potrebno nasekljati to in ono.
Zagotovo je to ena izmed najslastnejših morskih jedi, s katerimi lahko razvajate sebe in družino, pa tudi obiske v vroÄih poletnih dneh.
Najverjetneje ste kdaj ob obisku mehiške restavracije naroÄili Äebulne obroÄke. Tudi doma jih lahko pripravimo enostavno in hitro. Obisk lahko za spremembo priÄakamo z nekoliko drugaÄno predjedjo. NaÄinov priprave je veÄ. Namesto vode, s katero razredÄimo maso, v katero pomakamo obroÄke, lahko uporabimo tudi pivo. Po želji lahko obroÄke pred cvrtjem povaljamo še v drobtinah.
Ponujamo zamisli za dva silvestrska jedilnika - enega, za katerega ne potrebujemo veliko denarja in drugega, ki bo prišel prav, Äe moramo silvestrsko veÄerjo pripraviti zelo na hitro. Za prvi jedilnik bomo za štiri osebe odšteli okoli 20 €, ob predpostavki, da so osnovne sestavine kot olje, moka, sladkor, riž, krompir, drobtine ... že v domaÄi kuhinjski omari. Drugi jedilnik je dražji, a ga lahko ob dobri organizaciji dela pripravimo v dobri uri.
Vsak jedilnik je sestavljen iz predjedi, juhe, glavne jedi in deserta.
Kaj torej skuhati za sivestrsko veÄerjo?
Na tej povezavi si lahko preberete tudi naš lanski predlog silvestrske veÄerje.