Sivke, imenovane tudi snežke ali zimske kolobarnice, z latinskim imenom Tricholoma portentosum, nas v gozdovih razveselijo pozno jeseni. Rasejo posamiÄno ali v skupinah in zanje je znaÄilen siv klobuÄek, ki postane v stiku z vlago lepljiv. Bet je bel in proti vrhu rahlo rumenkast. ÄŒe se pri sivki orientiramo po lepljivem klobuÄku in prijetnem vonju, je ne moremo zamenjati s podobnimi gobami, ki rasejo istoÄasno. Sicer pa velja, da nabiramo le tiste gobe, ki jih zares poznamo.
Sivka je uporabna na številne naÄine, izredno okusna je vložena v kis.
Posel, okolica, družina, vsakodnevni pritiski iz vseh strani ... Le kako se sprostiti in ne zboleti?
Naravna rešitev za to je – lipov Äaj. Že v davnih Äasih so lipov Äaj uporabljali za pomirjanje, obenem pa je uÄinkovit pri gripoznih boleznih, vnetju sluznice, kašlju, krÄih, vnetju grla … Zato si velja pravoÄasno pripraviti zaloge lipovega Äaja za ta Äas.
Italijanska lazanja in grška musaka. Vsaka jed zase je odliÄna. Pri lazanji ob omaki prevladujejo testene plošÄe, pri musaki jajÄevci in rahel priokus cimeta. Z nekoliko domišljije ju lahko pokombiniramo v eno jed. Pripravili smo lazanjo in musako v enem in dodali še rikota sir. Pripraven recept za to, da porabimo jajÄevce z vrta ali s tržne ponudbe in da si olajšamo kuho med tednom, saj pripravimo jed, ki jo lahko jemo vsaj dva dni.
AromatiÄna in zdravilna bazilika spada med obÄutljiva zelišÄa za konzerviranje, ker hitro oksidira. Zato je manj primerna za sušenje, pri Äemer se "izgubi" tudi veÄina vonja in jo je bolje zmrzniti ali konzervirati v olivnem olju. Bazilika je antioksidant in ima zdravilne uÄinkovine, saj pomirja, obnavlja jetra, odpravlja vnetja, lajša prebavne težave, pomaga pri prehladu in vroÄini, redÄi kri in celi rane, zato je prav, da je sopotnik v sodobni kulinariki. Baziliko jedi dodamo tik pred koncem kuhanja. Nismo se odloÄili za zahtevnejše sušenje bazilike, marveÄ ponujamo nasvete za njeno zamrzovanje in konzerviranje v olju, ker tako ohrani svojo moÄno aromo in barvo.
Böfflamott je tradicionalen naÄin bavarske priprave govedine, ki izvira iz Äasov zavezništva z Napoleonom v zgodnjem 19. stoletju. Najverjetneje so Francozi v Äasu Ilirskih provinc, ko so osvajali naša ozemlja, tudi tukaj pripravljali govedino na takšen naÄin. Priprava jedi je hitra, le kuhanje terja kar nekaj Äasa. Posebnost je, da zrezkov ne popeÄemo, marveÄ damo "surove" v omako in jih kuhamo. Za prilogo smo pripravili široke rezance, lahko pa so tudi kruhovi cmoki, pire krompir ali riž.
Humus je tradicionalen namaz predvsem v Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in v nekaterih predelih TurÄije. V zahodnem svetu je priljubljena predjed, ki jo je enostavno pripraviti in jo lahko jemo nekaj dni. Humus v arabšÄini pomeni ÄiÄerika in ta stroÄnica je osnova za pripravo namaza. Ne gre tudi brez tahinija, sezamove paste. Poiskali smo takšen recept, kot ga za pripravo humusa uporabljajo v TurÄiji.
Kot predjed humus lahko ponudimo s krekerji, toastom ali kruhki.
Obilna letina sliv je dobrodošel izziv za preizkušanje priprave marmelad najrazliÄnejših okusov. Izbrali smo marmelado, ki jo pripravimo s Ärno Äokolado. Izbrati moramo Äokolado z vsaj 75 % vsebnosti Äokolade. Z uporabo želirnega sladkorja bo marmelada hitro priipravljena.
Kako pripravimo slivovo marmelado s Ärno Äokolado?
Na hitro lahko naredimo okusen prigrizek, ki se lahko hrusta kar tako, lahko pa ga dodamo npr. k špargljevi panna cotti tako, da ga dekorativno zataknemo za kozarec. Prigrizek je zelo hitro pripravljen in je praktiÄen še posebej takrat, ko moramo porabiti sir in šunko.
V naslovu bi lahko izraz ravioli zamenjali tudi z empanadas ali piroškami ali z žepki wan tan. Vsi imajo podobno obliko, le nadevi so nekoliko drugaÄni. Raviole smo pripravili v sladki in slani varianti iz zelo enostavnega testa. Zapomniti si je potrebno le tri sestavine, ki se odmerijo v enakih koliÄinah. Te so: gladka moka, maslo in skuta. Naše testo smo pripravili iz po 250 g vsake od omenjenih sestavin. Delo je precej olajšano, Äe imamo modelÄek za pripravo raviolov. Naredili smo sladke raviole s kislo smetano in domaÄo jagodno marmelado in slane iz mletega mesa in sira.
Kako naredimo raviole iz enostavnega testa iz moke, skute in masla?
ÄŒe ste letovali v GrÄiji, so vam zagotovo postregli z njihovo priljubljeno jedjo, imenovano pastitsio. Recept smo priredili po izvirnem grškem receptu. Okrnili smo koliÄino porabljenih jajc iz 8 na dve in izpustili skodelico raztopljenega masla. PastiÄo pripravimo kot narastek: plast testenin (makaronov), omaka iz mletega mesa, ponovno plast testenin in na vrhu bešamel, ki ga posipamo z naribanim sirom. Jed lahko jemo vsaj dva dni, zato je pripravna, kadar nimamo vsak dan veliko Äasa za kuhanje. Ali pa se nam obeta velika drušÄina, ki prihaja na kosilo ali veÄerjo.
Kitajska kuhinja temelji na hitri pripravi hrane in tako je tudi s to kurjo juho. Pripravljena je zelo hitro, je nekoliko drugaÄnega, a izvrstnega okusa. Za rahlo zaÄinjen okus poskrbi narezana ingverjeva korenina. V juho lahko vkuhamo steklene kitajske rezance ali kar prežvrkljan jajÄek, kot smo naredili mi. ÄŒe je glavna jed brez mesa, ki se mu težko odreÄete, je kitajska kurja juha dobra izbira, saj vanjo narežemo košÄke pišÄanÄjih prsi.
Kaj potrebujemo in kako skuhamo kitajsko kurjo juhico?
V poletnih dneh je osvežilna kumariÄna juha, ob drugihkulinariÄnih priložnostih pa je tovrstna juha lahko prijetna sprememba klasiÄni izbiri juh. KumariÄna juha se lahko poje topla ali hladna. Juho pripravimo enostavno in hitro. Pripravili smo jo na sezamovem olju in za okus dodali še kumino v zrnju.
Potrebujemo
- veÄjo kumarico
- sezamovo olje
- strok Äesna
- malo Äebule
- manjši zrel paradižnik
- kumino v celem
- vejico zelene
- malo kopra
- peteršilj
- 1dcl sladke smetane
- malo kisle smetane
- žlica moke