Paella je tradicionalna španska jed,ki je priljubljena še marsikje drugje. Je glavna jed praznovanj, pri čemer jo v Španiji v skladu z izročilom kuhajo moški. Najbolj znane sestavine paelle so kuretina, svinjina, zajec, fižol. V različnih predelih Španije pripravljajo paelle z različnimi sestavinami, pri čemer je najbolj priljubljena tista z morskimi sadeži.
Paello lahko skuhamo zelo hitro, zato je primerna za kosilo na hitro. Priporočamo vam še ogled našega recepta za pripravo paelle z morskimi sadeži, kot hitrega kosila.
Nanizali vam bomo 5 korakov, po katerih pripravite paello tako, da bo zares dobra.
Ne moremo se pohvaliti, da smo pristaši kupljene Vegete, čeprav z njo na preprost način izboljšamo okus marsikateri jedi. Pred časom nam je kot darilo v roke prišel kozarček doma narejene vegete. To je popolnoma druga pesem: vegeta iz naravnih sestavin, ki ji rok trajanja podaljšamo z ustrezno količino soli. Z njo lahko popestrimo okus marsikateri jedi. Včasih omaka za špagete ne izpade po pričakovanjih. Žlička doma narejene vegete reši zagato. Zelenjavna juha, zelenjavne omake, meso ... vse to in še več lahko izboljšamo z vegeto.
Doma narejena darila?
Kozarčka lično dekorirane doma narejene vegete se bo kot darila razveselil tudi marsikateri predstavnik tistega dela človeške vrste, ki je manjkrat opazen za štedilnikom. Za prijateljice pa kar dodajte še lično izpisan recept.
Kako pripravimo doma narejeno vegeto?
Obenem ponujamo še nekaj zamisli za dekoriranje kozarcev z doma vloženimi dobrotami.
Že lani smo pisali o čemažu ali divjem česnu, za kaerega pravijo, da je najokusnejša divja zelenjava. Pomlad je ponovno prinesla čemaž v našo kuhinjo. Tokrat bomo pripravili juho s čemaževimi cmočki.
Potrebujemo: šop čemaževih listov, preden začne cveteti, majhna čebula, 3 krompirji, malo paradižnikovega koncentrata, lovorjev list, 5 žlic moke, 2 žlici zdroba, jajce, malo drobnjaka, sol, poper
Hot dog je tako priljubljena fast food hrana, ki ima v različnih deželah zelo različna imena, da ni čudno, da imamo najnovejšega svetovnega prvaka v "pospravljanju" hot dogov, festivale hot dogov in največji hot dog na svetu. O izvoru imena kroži toliko zgodbic, da je težko izluščiti kje tiči bistvo pomenske povezave med hrano in psom. Zagotovo je predhodnica sedanjega hot doga "frankfurterca" iz daljnega leta 1480 in kasneje znamenita "Winnerwurst". Že konec 19. stoletja naj bi nemški priseljenci - mesarji na Coney Islandu prodajali klobase v obliki psov jazbečarjev. V tistem času naj bi znan ilustrator objavil karikaturo psa med dvema žemljicama in pod sliko pripisal hot dog. Študenti Univerze Yale in Princeton so izraz hot dog uporabljali za tistega, ki so ga hoteli označiti kot "dandyja" ali pa za dobrega športnika.
Gobarska sezona je na višku in se počasi preveša v svoj pozno jesenski del. Po Sloveniji se vrstijo številne gobarske razstave, več kot primerne za utrjevanje ali širjenje svojega gobarskega znanja.
Občinstvo v kinematografih osvaja nova risanka z naslovom Ratatouille, v kateri je osrednji lik simpatična podgana Remy. Njena življenjska želja je postati kuhar. Pridružujemo se njenim željam tako, da bomo skupaj skuhali francosko jed ratatoille. Tako se pripravi po naše.
vir: www.howstuffworks.com/
Gospod Ivan Halec (raje ima, da ga kličemo kar Ivan) ni spreten le s kvačko in nitjo v roki. Prav umetelno vrti tudi kuhalnico (za domačim štedilnikom). In to tako prepričljivo, da je v nevarnosti, da mu bosta žena in hči skrili kvačko in mu bo ostala le kuhalnica.
Za uvod v prijetno dopustovanje je za naše članice (in člane) pripravil istrsko pečenko.
Najverjetneje so se le redki med vami kdaj sladkali z marmelado iz zelenih paradižnikov. Je prav imenitna in še posebej je všeč našemu prijatelju Bojanu. Na njegovo željo in zato, da boste lahko porabili zelene paradižnike in naredili malo drugačno marmelado, pišemo ta recept.