Ne moremo se pohvaliti, da smo pristaši kupljene Vegete, čeprav z njo na preprost način izboljšamo okus marsikateri jedi. Pred časom nam je kot darilo v roke prišel kozarček doma narejene vegete. To je popolnoma druga pesem: vegeta iz naravnih sestavin, ki ji rok trajanja podaljšamo z ustrezno količino soli. Z njo lahko popestrimo okus marsikateri jedi. Včasih omaka za špagete ne izpade po pričakovanjih. Žlička doma narejene vegete reši zagato. Zelenjavna juha, zelenjavne omake, meso ... vse to in še več lahko izboljšamo z vegeto.
Doma narejena darila?
Kozarčka lično dekorirane doma narejene vegete se bo kot darila razveselil tudi marsikateri predstavnik tistega dela človeške vrste, ki je manjkrat opazen za štedilnikom. Za prijateljice pa kar dodajte še lično izpisan recept.
Kako pripravimo doma narejeno vegeto?
Obenem ponujamo še nekaj zamisli za dekoriranje kozarcev z doma vloženimi dobrotami.
Foto: www.bricokid.com
Potrebujemo enako količino:
- korenine peteršilja,
- korenčka
- pora
- zelene paprike
- gomolja zelene
- bele čebule
- listov peteršilja
- listov zelene
- po želji še druge zelenjave
Vse navedene sestavine zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Zmešamo. Primešamo sol, ki jo odmerimo v polovični količini kot znaša količina zelenjave.
Vegete ni potrebno hraniti v hladilniku. Računamo lahko na leto dni roka uporabe.
Opozorilo
Pozorni moramo biti pri soljenju jedi. Vegeta vsebuje veliko soli, zato po potrebi jed dosolimo šele takrat, ko smo že dodali vegeto.
Nekaj zamisli s spleta za dekoriranje kozarcev
Napolnimo v kozarčke in jih opremimo z lično izpisanimi etiketami. Pokrovčke prekrijmo z ustreznim blagom, ki ga s cik cak škarjami izrežemo nekoliko večje kot je obseg pokrova kozarca. Zavežemo še z lepim trakom in doma narejeno darilo je gotovo.
Zanimiva ideja je kozarčke postaviti na odrezan del brezovega debla in vse zaviti v celofan papir.