Na vrtu je obilje paradižnikov, ki jih kulinarično uporabimo na najrazličnejše načine. Tudi za paradižnikovo juho, ki jo obogatimo z zelišči. Če bi je ne kuhali in ohladili ter servirali s kockami ledu, bi lahko rekli, da gre za gazpacho, paradižnikovo juho na španski način. Paradižnikom smo dodali razna zelišča, zato ta juha ne vsebuje dodanega sladkorja, ne vegete ali jušne kocke za obogatitev okusa. Je čisto naravna, dovolj sladka in presenetljivo okusna.
Paradižnik je nizkokaloričen z le 17 kalorijami na 100 g in ima malo sladkorja, zgolj 2,6 g na 100 g. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja je ta recept primeren tudi za diabetike.
Jabolčno pecivo je pripravljeno brez sladkorja, zato je primerno tudi za diabetike.Jabolk ne olupimo, če želimo, da bo sladkor počasneje prehajal v kri. Izbrali smo pirino moko, ki smo ji dodali enako količino gladke bele pšenične moke in 1 vanilin puding. Diabetiki si bodo privoščili sladico v velikosti polovice svoje dlani, ostali sladkosnedi pa ji lahko dodajo še kepico ali dve sladoleda in smetano za povrh.
Tudi dekorativne trobentice so užitne in jih lahko pojemo.
V prihodnje bomo objavili kar nekaj receptov, ki bodo ustrezali tistim, ki morajo zaradi sladkorne bolezni izbirati ustrezne jedi in sestavine. Velja, da gre pravzaprav za zdrav način prehranjevanja, ki se zato priporoča tuDi vsem drugim. Pri slaščicah so sladkorni bolniki zagotovo bolj prikrajšani, zato smo tokrat pripravili mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter malo pšenične moke. Poleg drugih okusnih sestavin smo dodali še rikota sir.
Kako pripravimo mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter sira rikota?
Zakaj si ne bi v domači kulinariki privoščili mešanja različnih okusov. Na primer slovenskega in eksotičnega, prosene kaše in kokosovega mleka. Osnova pa je zdrava čičerika, za katero pravijo, da naj bi celo preprečevala nastanek sladkorne bolezni. Namesto ribane kaše smo vkuhali proseno kašo, ki ne vsebuje glutena in ima številne blagodejne učinke na naše telo. Kokosovo mleko vsebuje različne vitamine, minerale in "dober" holesterol. Pripravili smo vam torej recept za zdravo in okusno juho.
Kako pripravimo juho iz čičerike in kokosovega mleka ter prosene kaše?