Obilna letina sliv je dobrodošel izziv za preizkušanje priprave marmelad najrazličnejših okusov. Izbrali smo marmelado, ki jo pripravimo s črno čokolado. Izbrati moramo čokolado z vsaj 75 % vsebnosti čokolade. Z uporabo želirnega sladkorja bo marmelada hitro priipravljena.
Kako pripravimo slivovo marmelado s črno čokolado?
Potrebujemo
- slive
- ustrezno količino želirnega sladkorja (naš je 1:2)
- malo cimeta
- malo mletih klinčkov
- na 3 kg sliv 100 g čokolade
- malo ruma
- malo limonine lupinice
- malo ingverja v prahu
Priprava
1. Slive razkoščičimo in razdelimo na polovici. Zavremo jih v loncu za kuhanje marmelade. Takoj dodamo vse začimbe.
2. Ko slive malo pokuhamo, jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo ustrezno preračunano količino sladkorja in na koščke nadrobljeno čokolado ter še malo pokuhamo.
3. Naredimo preizkus ali je marmelada ustrezno gosta: na krožniček damo malo marmelade in jo postavimo v hladilnik, da se hitro ohladi. Preverimo, če ni pretekoča. V tem primeru zakuhamo še malo želirnega sladkorja.
4. Vročo marmelado damo v pripravljene kozarce, privijemo pokrove. Kozarce ohlajamo počasi, tako da jih takoj prekrijemo še z odejo.