Svečana večerja je priložnost, da goste presenetimo z nečim posebnim, atraktivnim in okusnim. Priporočamo, da jih pričakate s koktajlom. Koktajl je mešanica alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Mešanica naj bi imela najmanj 18 % alkohola. Dobesedni prevod imena koktajl je "petelinji rep". O izvoru imena kroži več zgodb. Ena izmed njih je legenda še iz časov, ko so v Ameriki prirejali petelinje boje. Lastniku zmagovalnega petelina je namreč pripadla čast, da je poraženemu petelinu iztrgal pisan rep in se z njim okrasil. Sledil je ceremonial, v katerem je lastnik mešal različne alkoholne pijače in jih ponujal gledalcem ob zdravici: "Let us have a drink of cock"s tail!" ("Popijmo petelinov rep!").
www.polyvore.com
Koktajl ponudimo v primerni čaši, vendar pazimo, da atraktivnost kozarca ne zasenči samega koktajla. Pred jedjo se ponudi aperitivni koktajl, ki ima malo sladkih primesi in je suh (dry) . Sladki - digestivni koktajl se ponudi po jedi, z namenom pospešiti prebavo. Koktajla nikoli ne pijemo med obrokom. Tudi koktajlov, ki vsebujejo sodo, ne pijemo pred jedjo.
KOKTAJL PINA COLADA
Za pripravo koktajla potrebujemo mešalnik z visokimi vrtljaji.
Sestavine:
250 g ledenih kock, 250 g ananasa, 300 ml kokosovega mleka, 100 ml ananasovega soka iz pločevinke, 100 ml belega ruma Bacardi
V mešalniku zmiksamo v ledeno kašo ledene kocke in ananas. Nato dodamo ostale sestavine in na kratko zmešamo.
Postrežemo ga takoj v primernih kozarcih za koktajl.
Kozarce lahko okrasimo s koščkom ananasa.
Koktajl lahko poskusite tudi v Pohorski kavarni v Mariboru.