PalaÄinke lahko naredimo tudi na drugaÄe naÄin, kot smo jih vajeni pripraviti pri nas. Na primer na ameriški. PalaÄinke s pasiranimi buÄkami so med AmeriÄani zelo priljubljene in si jih privošÄijo že za zajtrk. Prelite z javorjevim sirupom, kakopak.
Ker je jesenski Äas, Äas buÄk, je ta recept še ena izmed idej, kako lahko buÄke porabimo. Tokrat na sladek naÄin. AmeriÄani si pomagajo kar z buÄnim pirejem iz konzerve, mi smo buÄo skuhali in pirirali s paliÄnim mešalnikom. Da nam ni bilo potrebno buÄe lupiti, smo uporabili kar buÄo hokaido, ki se skuha s trdimi lupinami vred. V ponvi smo spekli kar štiri palaÄinke istoÄasno, saj je oblika teh palaÄink drugaÄna. So majhne, s premerom okoli 10 cm.
Naj spomnimo, da je prednost buÄe hokaido v tem, da njene trde lupine ni potrebno lupiti, saj je užitna. Tokrat smo buÄo narezali na rezine in jo popekli v peÄici.
Tako dobimo odliÄno predjed ali prilogo. Po želji.
Potrebujemo
Nikoli ni prepozno. ÄŒeprav se je italijanska sladica panna cotta v gostišÄu kar nekajkrat znašla na mizi kot desert, je sami nismo nikoli pripravljali. Napaka. To je zelo zelo enostavna sladica in obenem še neverjetno hitro pripravljena.Slaba stran je le v tem, da jo moramo kar za nekaj ur postaviti v hladilnik. No, kalorij pri tej sladici zares ne gre šteti.
Potrebujemo le sladko smetano, sladkor, vanili palÄko in liste želatine. Še približno slabih 10 minut za pripravo in okoli 4 ure, da se strdi. Panna cotta je dobra ideja tudi ko se napove obisk.
Ena izmed izjemnih specialitet naših južnih sosedov so škampi, pripravljeni na buzari. Vrstni red priprave pri kuhi se razlikuje od enega kuharskega mojstra do drugega: ali se škampi najprej prepražijo, ali so morda pred tem na vrsti Äebula, Äesen in paradižnik ... Vsak kuhar ima svoj pristop, ki se mu zdi najustreznejši. Izbrali smo zelo enostavno pripravo, zato je kosilo na mizi v pol ure. NajveÄ dela je s pripravo, pri kateri je potrebno nasekljati to in ono.
Zagotovo je to ena izmed najslastnejših morskih jedi, s katerimi lahko razvajate sebe in družino, pa tudi obiske v vroÄih poletnih dneh.
VÄasih je prav priroÄno, Äe torte ni potrebno peÄi. Ta recept vzame za pripravo nekoliko veÄ Äasa, zagotovo pa je potrebno raÄunati še s tem, da mora torta vsaj nekaj ur stati. Sestavina so namreÄ tudi baby piškoti, ki se morajo prepiti. Sicer pa je to, zaradi sadja in sira maskarpone, zelo osvežilna torta.
Najverjetneje ste kdaj ob obisku mehiške restavracije naroÄili Äebulne obroÄke. Tudi doma jih lahko pripravimo enostavno in hitro. Obisk lahko za spremembo priÄakamo z nekoliko drugaÄno predjedjo. NaÄinov priprave je veÄ. Namesto vode, s katero razredÄimo maso, v katero pomakamo obroÄke, lahko uporabimo tudi pivo. Po želji lahko obroÄke pred cvrtjem povaljamo še v drobtinah.
ÄŒe ste letovali v GrÄiji, so vam zagotovo postregli z njihovo priljubljeno jedjo, imenovano pastitsio. Recept smo priredili po izvirnem grškem receptu. Okrnili smo koliÄino porabljenih jajc iz 8 na dve in izpustili skodelico raztopljenega masla. PastiÄo pripravimo kot narastek: plast testenin (makaronov), omaka iz mletega mesa, ponovno plast testenin in na vrhu bešamel, ki ga posipamo z naribanim sirom. Jed lahko jemo vsaj dva dni, zato je pripravna, kadar nimamo vsak dan veliko Äasa za kuhanje. Ali pa se nam obeta velika drušÄina, ki prihaja na kosilo ali veÄerjo.
Bajadera rezine so še eno izmed peciv, ki ga ne peÄemo, marveÄ zgolj kuhamo. Ena izmed osnovnih sestavin tega peciva so ponovno albert keksi. Za pripravo potrebujemo slabih 30 minut, nakar se mora pecivo še ohladiti in strditi. Pecivo je še posebej v veselje otrokom. Imajo ga zelo radi.
Na dani povezavi najdete še en recept za pecivo brez peke - Albertove rezine.
Kaj potrebujemo in kako pripravimo bajadera rezine - pecivo brez peke?
Ponujamo zamisli za dva silvestrska jedilnika - enega, za katerega ne potrebujemo veliko denarja in drugega, ki bo prišel prav, Äe moramo silvestrsko veÄerjo pripraviti zelo na hitro. Za prvi jedilnik bomo za štiri osebe odšteli okoli 20 €, ob predpostavki, da so osnovne sestavine kot olje, moka, sladkor, riž, krompir, drobtine ... že v domaÄi kuhinjski omari. Drugi jedilnik je dražji, a ga lahko ob dobri organizaciji dela pripravimo v dobri uri.
Vsak jedilnik je sestavljen iz predjedi, juhe, glavne jedi in deserta.
Kaj torej skuhati za sivestrsko veÄerjo?
Na tej povezavi si lahko preberete tudi naš lanski predlog silvestrske veÄerje.
Kitajska kuhinja temelji na hitri pripravi hrane in tako je tudi s to kurjo juho. Pripravljena je zelo hitro, je nekoliko drugaÄnega, a izvrstnega okusa. Za rahlo zaÄinjen okus poskrbi narezana ingverjeva korenina. V juho lahko vkuhamo steklene kitajske rezance ali kar prežvrkljan jajÄek, kot smo naredili mi. ÄŒe je glavna jed brez mesa, ki se mu težko odreÄete, je kitajska kurja juha dobra izbira, saj vanjo narežemo košÄke pišÄanÄjih prsi.
Kaj potrebujemo in kako skuhamo kitajsko kurjo juhico?
Pecivo v 15 minutah? Tukaj je odliÄen recept. ÄŒe je za pripravo peciva na voljo malo Äasa, poleg tega pa potrebujete še peÄico za peÄenje drugih stvari, so Albertove rezine odliÄna rešitev. Rezine se namreÄ ne peÄejo, ampak samo kuhajo in nato ohladijo. Pripravljene so zares v piÄlih 15 minutah, potrebno pa je raÄunati s približno 2 urama Äasa (pri nizkih temperaturah), da se masa strdi in jih lahko narežemo. Torej, Äe prihajajo gostje, se najprej lotite priprave poobedka - Albertovih rezin. Medtem, ko se bodo hladile, pripravite vse ostalo.
Sestavine
- pol litra mleka
- 20 dag rjavega sladkorja
- 20 dag jedilne Äokolade
- 10 dag kokosa
- 20 dag margarine
- pol kile zdrobljenih albert keksov
Za ljubitelje kokosa je to zares odliÄno pecivo. Priprava je enostavna in dokaj hitra. Pecivo je še bolj okusno, Äe ga pustimo nekaj ur ali Äez noÄ mirovati, da se prepoji in postane bolj soÄno. Pripravljamo ga deloma s peÄenjem in deloma s kuhanjem. Potrebne sestavine smo odmerili kar z jogurtovim loÄkom. Je enostavneje in hitreje.