Palačinke lahko naredimo tudi na drugače način, kot smo jih vajeni pripraviti pri nas. Na primer na ameriški. Palačinke s pasiranimi bučkami so med Američani zelo priljubljene in si jih privoščijo že za zajtrk. Prelite z javorjevim sirupom, kakopak.
Ker je jesenski čas, čas bučk, je ta recept še ena izmed idej, kako lahko bučke porabimo. Tokrat na sladek način. Američani si pomagajo kar z bučnim pirejem iz konzerve, mi smo bučo skuhali in pirirali s paličnim mešalnikom. Da nam ni bilo potrebno buče lupiti, smo uporabili kar bučo hokaido, ki se skuha s trdimi lupinami vred. V ponvi smo spekli kar štiri palačinke istočasno, saj je oblika teh palačink drugačna. So majhne, s premerom okoli 10 cm.
Naj spomnimo, da je prednost buče hokaido v tem, da njene trde lupine ni potrebno lupiti, saj je užitna. Tokrat smo bučo narezali na rezine in jo popekli v pečici.
Tako dobimo odlično predjed ali prilogo. Po želji.
Potrebujemo
Nikoli ni prepozno. Čeprav se je italijanska sladica panna cotta v gostišču kar nekajkrat znašla na mizi kot desert, je sami nismo nikoli pripravljali. Napaka. To je zelo zelo enostavna sladica in obenem še neverjetno hitro pripravljena.Slaba stran je le v tem, da jo moramo kar za nekaj ur postaviti v hladilnik. No, kalorij pri tej sladici zares ne gre šteti.
Potrebujemo le sladko smetano, sladkor, vanili palčko in liste želatine. Še približno slabih 10 minut za pripravo in okoli 4 ure, da se strdi. Panna cotta je dobra ideja tudi ko se napove obisk.
Ena izmed izjemnih specialitet naših južnih sosedov so škampi, pripravljeni na buzari. Vrstni red priprave pri kuhi se razlikuje od enega kuharskega mojstra do drugega: ali se škampi najprej prepražijo, ali so morda pred tem na vrsti čebula, česen in paradižnik ... Vsak kuhar ima svoj pristop, ki se mu zdi najustreznejši. Izbrali smo zelo enostavno pripravo, zato je kosilo na mizi v pol ure. Največ dela je s pripravo, pri kateri je potrebno nasekljati to in ono.
Zagotovo je to ena izmed najslastnejših morskih jedi, s katerimi lahko razvajate sebe in družino, pa tudi obiske v vročih poletnih dneh.
Včasih je prav priročno, če torte ni potrebno peči. Ta recept vzame za pripravo nekoliko več časa, zagotovo pa je potrebno računati še s tem, da mora torta vsaj nekaj ur stati. Sestavina so namreč tudi baby piškoti, ki se morajo prepiti. Sicer pa je to, zaradi sadja in sira maskarpone, zelo osvežilna torta.
Najverjetneje ste kdaj ob obisku mehiške restavracije naročili čebulne obročke. Tudi doma jih lahko pripravimo enostavno in hitro. Obisk lahko za spremembo pričakamo z nekoliko drugačno predjedjo. Načinov priprave je več. Namesto vode, s katero razredčimo maso, v katero pomakamo obročke, lahko uporabimo tudi pivo. Po želji lahko obročke pred cvrtjem povaljamo še v drobtinah.
Če ste letovali v Grčiji, so vam zagotovo postregli z njihovo priljubljeno jedjo, imenovano pastitsio. Recept smo priredili po izvirnem grškem receptu. Okrnili smo količino porabljenih jajc iz 8 na dve in izpustili skodelico raztopljenega masla. Pastičo pripravimo kot narastek: plast testenin (makaronov), omaka iz mletega mesa, ponovno plast testenin in na vrhu bešamel, ki ga posipamo z naribanim sirom. Jed lahko jemo vsaj dva dni, zato je pripravna, kadar nimamo vsak dan veliko časa za kuhanje. Ali pa se nam obeta velika druščina, ki prihaja na kosilo ali večerjo.
Bajadera rezine so še eno izmed peciv, ki ga ne pečemo, marveč zgolj kuhamo. Ena izmed osnovnih sestavin tega peciva so ponovno albert keksi. Za pripravo potrebujemo slabih 30 minut, nakar se mora pecivo še ohladiti in strditi. Pecivo je še posebej v veselje otrokom. Imajo ga zelo radi.
Na dani povezavi najdete še en recept za pecivo brez peke - Albertove rezine.
Kaj potrebujemo in kako pripravimo bajadera rezine - pecivo brez peke?
Ponujamo zamisli za dva silvestrska jedilnika - enega, za katerega ne potrebujemo veliko denarja in drugega, ki bo prišel prav, če moramo silvestrsko večerjo pripraviti zelo na hitro. Za prvi jedilnik bomo za štiri osebe odšteli okoli 20 €, ob predpostavki, da so osnovne sestavine kot olje, moka, sladkor, riž, krompir, drobtine ... že v domači kuhinjski omari. Drugi jedilnik je dražji, a ga lahko ob dobri organizaciji dela pripravimo v dobri uri.
Vsak jedilnik je sestavljen iz predjedi, juhe, glavne jedi in deserta.
Kaj torej skuhati za sivestrsko večerjo?
Na tej povezavi si lahko preberete tudi naš lanski predlog silvestrske večerje.
Kitajska kuhinja temelji na hitri pripravi hrane in tako je tudi s to kurjo juho. Pripravljena je zelo hitro, je nekoliko drugačnega, a izvrstnega okusa. Za rahlo začinjen okus poskrbi narezana ingverjeva korenina. V juho lahko vkuhamo steklene kitajske rezance ali kar prežvrkljan jajček, kot smo naredili mi. Če je glavna jed brez mesa, ki se mu težko odrečete, je kitajska kurja juha dobra izbira, saj vanjo narežemo koščke piščančjih prsi.
Kaj potrebujemo in kako skuhamo kitajsko kurjo juhico?
Pecivo v 15 minutah? Tukaj je odličen recept. Če je za pripravo peciva na voljo malo časa, poleg tega pa potrebujete še pečico za pečenje drugih stvari, so Albertove rezine odlična rešitev. Rezine se namreč ne pečejo, ampak samo kuhajo in nato ohladijo. Pripravljene so zares v pičlih 15 minutah, potrebno pa je računati s približno 2 urama časa (pri nizkih temperaturah), da se masa strdi in jih lahko narežemo. Torej, če prihajajo gostje, se najprej lotite priprave poobedka - Albertovih rezin. Medtem, ko se bodo hladile, pripravite vse ostalo.
Sestavine
- pol litra mleka
- 20 dag rjavega sladkorja
- 20 dag jedilne čokolade
- 10 dag kokosa
- 20 dag margarine
- pol kile zdrobljenih albert keksov
Za ljubitelje kokosa je to zares odlično pecivo. Priprava je enostavna in dokaj hitra. Pecivo je še bolj okusno, če ga pustimo nekaj ur ali čez noč mirovati, da se prepoji in postane bolj sočno. Pripravljamo ga deloma s pečenjem in deloma s kuhanjem. Potrebne sestavine smo odmerili kar z jogurtovim ločkom. Je enostavneje in hitreje.