Že stari rimski pesniki so opevali slastnost jagod. Danes traja prodaja jagod v supermarketih celo leto. Na naših vrtovih in slovenskih rastlinjakih pomeni mesec maj zagotovo vrhunec jagodne sezone. Poznamo čez tisoč različnih vrst tega okusnega in cenjenega plodu. Nekateri menijo, da 8 večjih jagod zadovolji celodnevno potrebo po vitaminu C. Jagode vsebujejo več vitamina C kot oranže in limone. Bogate so še z dragocenimi minerali kot so kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.
Čeprav je pustovanje mimo, smo v tokratnih novicah še vedno karnevalsko obarvani. Na spletu smo poiskali še recept za njihov tipični kolač v času zgoraj imenovanega karnevala. Imenuje se kraljevi kolač.
V vročih dneh je tzatziki nujna priloga na mizi, izven "sezone" pa prijetno presenečenje, ki ga pripravite gostom ali domačim. Originalni grški recept bomo nekoliko priredili našim ponudbenim razmeram.
V času, ko bakterije in virusi okoli nas še s posebnim veseljem plešejo svoj "obredni" ples in so prehladi ter viroze na vidiku, je krambambuli prava pijača za krepitev organizma. Pripravimo si ga lahko v dveh možnih različicah:
- z alkoholom za odrasle in
- brez alkohola za otroke.
Spečete lahko gobji qiuche Barbare Bush, pripravite ovčji čili z rjavim fižolom po receptu Roberta Redforda, pizzo Napoletano Sofie Loren ali bananin puding pevke Dolly Parton in še mnogo več.
Z zgoraj navedene spletne strani smo prevedli recept Julie Roberts. Julio Roberts smo izbrali zato, ker je navdušena nad ročnimi deli, natančneje pletenjem in je zato "ta prava".
Najverjetneje so se le redki med vami kdaj sladkali z marmelado iz zelenih paradižnikov. Je prav imenitna in še posebej je všeč našemu prijatelju Bojanu. Na njegovo željo in zato, da boste lahko porabili zelene paradižnike in naredili malo drugačno marmelado, pišemo ta recept.