Čemaž ali divji česen lahko tudi konzerviramo na različne načine. Čemaž je zelo pripraven zmlet skupaj z grobo morsko soljo, saj ga lahko do naslednje sezone uporabljamo kot dodatek juham, omakam, zrezkom ... Tako pripravljena zmes je lepe zelene barve in izjemno intenzivnega vonja po čemažu. Priprava je enostavna in hitra.
Kako pripravimo zmlet čemaž z grobo morsko soljo?
Potrebujemo
- 10 dag čemaža na pol kg grobe morske soli
Priprava
1. Čemaž na grobo razrežemo in ga damo v električni sekljalnik skupaj z grobo morsko soljo.
2. Zmleto zmes, zelene barve in močnega vonja po čemažu, razprostremo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
3. Čemaž in sol posušimo v toplem prostoru, na soncu ali v pečici, ogreti na 50 stopinj celzija.
4. Če je sol pregroba ali grudasta, jo še enkrat zmeljemo.