Na vrtu so ponavadi šparglji prva zelenjava, ki konča na naših krožnikih. V gozdu pa je med prvimi rastlinami iz katerih lahko pripravimo marsikatero jed čemaž, saj prične rasti že v marcu. Ima izrazit vonj po česnu, zato mu nekateri pravijo tudi divji česen. Raste povsod po Sloveniji. Velikokrat so cele površine gozda pokrite s čemažem, vendar ga ljudje v glavnem ne poznajo in zato ne nabirajo. Ne smemo ga zamenjati s šmarnico, ki je podobna in strupena.
Čemažu pripisujejo številne zdravilne učinke, od tega, da znižuje krvni pritisk, zdravi driske, urejuje aktivnost želodca in črevesja ... do tega, da starejšim ljudem vino ali čemaževa tinktura pomaga pri arteriosklerozi.
Recept je iz vzhodno karibskega otočka St. Lucia, kjer se v bližini potepa tudi Filip, ki nam piše potopise. Ta tropski otoček je bil v letu 2006/2007 izbran kot najbolj priljubljena destinacija za poročna potovanja.
No, sama sem bila prepričana, da to veščino obvladam. Do nedavnega, dokler nisem vzela v roko bonton. Natančneje, dva in ugotovila: vem, da nič ne vem.
V prvem bontonu z naslovom "24 ur poslovnega bontona", avtorice Bojane Košnik, piše na strani 66 :"Pribor za sladico se nahaja na zgornjem delu krožnika, največkrat gre za žlico in vilice. V praksi opažam, da se tu največkrat zalomi pri pravilni uporabi. Sladico pojemo tako, da imamo v levi roki vilice, v desni žlico. Žlico uporabljamo kot nož, z vilicami si le pomagamo, koščke sladice pa nosimo v usta z žlico. Nikakor ne smete uporabljati samo enega kosa pribora, če je pogrinjek pripravljen za vilice in žlico."
V kolikor boste na božični večer delali pozno v večer in vam bo zmanjkovalo časa za pripravo imenitne večerje, vam predlagamo hitro, pa vendarle imenitno večerjo.
predjed- beli in zeleni šparglji z maslom juha - kremna juha iz čičerike glavna jed - losos na zeliščnem maslu desert - pečen sladoled
V zadnjih letih v tem času tudi v naših trgovinah ponujajo kakije. Pri nas rasejo na Primorskem, pa tudi v notranjosti se zna marsikdo pohvaliti z bero kakijev. Kakiji so med ljudmi zelo različno sprejeti. Kdor jih ima rad, potencira to v vzdih oboževanja tega sadeža. Kdor jih ne mara, trdi, da se mu sadež gnusi.
V prihajajočem prazničnem času bomo velikokrat povabili goste v hišo in si razbijali glavo kaj nevsakdanjega jim lahko ponudimo. Naša ideja je jed iz mehiškekuhinje, imenovana fajitas. Video, kako narediti fajitas si lahko ogledati z naslednjo povezavo www.videojug.com/film/how-to-make-chicken-fajitas
Sedaj že vemo, da nam mojster Ivan postreže tudi z imenitnimi recepti. Sam pravi, da je ta recept med vsemi, ki jih ima, najboljši. Ker se bliža čas božične peke, ponujamo nekaj slastnega na izbiro.
Fondue je zelo družabna zadeva, kadar imamo prijatelje v gosteh. Takšen je tudi raclette. V trgovinah se dobi, tako kot fondue, celoten komplet za pripravo racletta. Komplet je sestavljen iz električne naprave, ki ima zgoraj ploščo, v srednjem delu odlagališča za posodice v katerih topimo sir, spodaj pa so električne spirale, ki vse grejejo. V kompletu so še posebne teflonske posodice. Priporočljiv je nakup lesenih žličk za strganje sira iz teflonskih posodic, da ne poškodujemo občutljivega teflona in lesenih podstavkov za odlaganje vročih posodic na mizo.
Hot dog je tako priljubljena fast food hrana, ki ima v različnih deželah zelo različna imena, da ni čudno, da imamo najnovejšega svetovnega prvaka v "pospravljanju" hot dogov, festivale hot dogov in največji hot dog na svetu. O izvoru imena kroži toliko zgodbic, da je težko izluščiti kje tiči bistvo pomenske povezave med hrano in psom. Zagotovo je predhodnica sedanjega hot doga "frankfurterca" iz daljnega leta 1480 in kasneje znamenita "Winnerwurst". Že konec 19. stoletja naj bi nemški priseljenci - mesarji na Coney Islandu prodajali klobase v obliki psov jazbečarjev. V tistem času naj bi znan ilustrator objavil karikaturo psa med dvema žemljicama in pod sliko pripisal hot dog. Študenti Univerze Yale in Princeton so izraz hot dog uporabljali za tistega, ki so ga hoteli označiti kot "dandyja" ali pa za dobrega športnika.
V naravi raste ta goba zgolj na Kitajskem in na Japonskem, povsod drugod je le gojena. Goba je cenjena, še posebej v kitajski medicini, kjer že tisočletja velja za zdravilno gobo. Zanimivo je da so gobi pripisali 5 okus, ki ga imenujejo UMAMI. Sodobna znanost je ta okus dodala k okusu slanega, sladkega, kislega in grenkega, saj se pri tem aktivirajo posebni receptorji na jeziku. Uživanje gobe pomaga pri zmanjšanju holesterola in krvnega tlaka, pri vnetjih, želodčnih težavah, tumorjih, glavobolu ...
Gobarska sezona je na višku in se počasi preveša v svoj pozno jesenski del. Po Sloveniji se vrstijo številne gobarske razstave, več kot primerne za utrjevanje ali širjenje svojega gobarskega znanja.