Imenitna kombinacija sladke bele čokolade in rahlo kiselkastih posušenih brusnic, tke raznolikost okusov teh keksov.
V predbožičnem času, ko razmišljamo kaj podariti, so tudi doma narejene slaščice lahko sladko darilo. Specite več vrst piškotov, dajte jih v lično izbran krožnik ali darilno škatlo. Lepo dekorirajte in izvirno darilo iz srca je pripravljeno. Priprava in peka pričujočih piškotov je enostavna in dokaj hitra.
Betkin recept
Kako spečemo Betkine kekse z belo čokolado in brusnicami?
Znanka pripoveduje:"Pokvarila se mi je pečica in sedaj pripravljam le še pecivo, ki ga ni potrebno peči!" Zaupa recept peciva, ki ga ni potrebno speči, s keksi in jabolki, ki je precej podobno tistemu, ki ga lahko naredimo s pudingom. Za pecivo s keksi in pudingom je recept tukaj.
Tokrat namesto pudinga uporabimo jabolka. Mi smo uporabili kombinacijo kutin in jabolk. Pecivo je enostavno in dokaj hitro pripravljeno.
Potrebujemo
- približno 1,5 kg jabolk
- "albert" kekse
- 2-3 vanilijeve pudinge
- cimet, rum
- sladkor po želji
- sladko smetano
- čokoladne mrvice
Kmečke gospodinje so že vedno s kruhom ravnale zelo skrbno. Če je kruh ostal, so ga znale porabiti v receptih na različne načine. Eden izmed takšnih receptov je kruhov narastek, popestren z domačimi neškropljenimi jabolki. Recept nam je bil zaupan na podeželju v okolici Slovenske Bistrice. Mi pa smo ga nekoliko priredili.
Kaj potrebujemo za enostaven in okusen kruhov narastek z jabolki?
Naj bo jesenski čas namenjen še nekaterim receptom, ki vsebujejo okusno bučo hokaido. Tokrat smo pripravili bučno juho s kokosovim mlekom. Juho pripravimo hitro in preprosto. Za goste zna biti prijetna sprememba in presenečenje, še posebej, če so ljubitelji buč in nekoliko eksotičnih okusov.
Več o buči hokaido lahko preberete tukaj, kako pripravimo imenitno rižoto s to bučo pa tukaj.
Kako hitro pripravimo nenavadno juho iz hokaido buč, katerih prednost je tudi ta, da jih ne lupimo?
Buča hokaido prihaja iz Japonske in jo v jesenskem času (če je nimamo na domačem vrtu) kupimo v supermarketih. Ime ima buča po kraju izvora - japonskem otoku Hokkaido. Po okusu spominja na oreščke ali kostanje. Lupina buče je intenzivne oranžne barve in posebnost te buče je v tem, da se ne lupi. Uporablja se lahko na mnogotere različne načine: surova v solati, v juhi z različnimi (eksotičnimi) dodatki, kot priloga, v rižoti, za pecivo, v sladkih kremah, marmeladi in še in še.
V nadaljevanju dodajamo še recept za rižoto z bučo hokaido, za sladko kremo in marmelado iz buče in kokosa.
Krostata je odlična primorska sladicaz jabolki in prelivom iz sladke smetane. Nekoliko smo jo priredili in jo pripravili s kokosovim mlekom in vanili pudingom. Testo smo kupili, zato se ta sladica pripravi zelo enostavno in hitro.
Če uporabimo javorjev sirup in izpustimo vanilin sladkor, je to sladica, ki jo lahko pripravimo brez sladkorja. Brez skrbi, kljub temu je prijetnega sladkega okusa. Za ljubitelje sladic z jabolki, je to imenitni posladek.
To je recept za tiste, ki jim je všeč okus po kokosu, ni jim pa všeč, da se jim koščki kokosa zatikajo med zobmi. Zato bomo v receptu za žlahtnejši okus naše torte uporabili kokosovo mleko, izpustili pa kokosovo moko. Kombinirali ga bomo s čokolado in bananami. To je tudi recept za tiste, ki so jim všeč enostavni in hitri recepti za pripravo sladic. Sestavine bomo merili kar z jogurtovim lončkom. Torej, enostavno pecivo na hitro: čokoladna torta z bananami, okusom po kokosu in prelita s čokoladnim prelivom.
Morda ste se ob kulinaričnih užitkih v kitajski restavraciji že spraševali, s kakšno mešanico pripravljajo ocvrto meso, ribe, zelenjavo ali banane v testu. V E. Leclerc (morda tudi kje drugje) se dobijo že pripravljene instant sestavine za "kitajsko cvrtje". Našli jih boste na policah s kitajsko, mehiško in ostalo eksotično prehrano z imenom "Tempura mix".
Okus tega peciva zelo spominja na gibanico. Lahko ga pripravimo v obliki torte ali pa v pravokotnem pekaču. Osnova je skuhan mlečni zdrob in že kupljeno razvaljano krhko testo. Mlečnemu zdrobu dodamo svež sir, sadje in nekatere druge sestavine. Enostavno in osvežujoče pecivo, ki ga pripravimo preprosto in hitro.
Potrebujemo:
- razvaljano krhko testo
- pol kg svežega sira
- 1/2 jogurtovega lončka pšeničnega zdroba
- 1/2 l mleka
- 2 jajci
- 1 vanili puding
- 1 lonček rjavega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- malo rozin namočenih v rum
- na kocke narezano sezonsko sadje
- malo ruma za okus
- nekaj žlic kisle smetane
To je za klasične predstave o pripravi peciva, nenavaden recept, saj se "suha" mešanica moke, pšeničnega zdroba, sladkorja in pecilnega praška le posuje v model za pečenje in kombinira z raznimi nadevi. Pecivo je izjemno dobro in hitro ter enostavno pripravljeno. Odlična izbira za tiste, ki imajo radi sladice s sadjem, mlečnimi izdelki in ne marajo zapletenih receptov za pripravo.
Naš recept atomskega peciva predstavljamo v sliki in besedi.
Potrebujemo:
- po en jogurtov lonček moke in pšeničnega zdroba
- jogurtov lonček rjavega sladkorja
- pecilni prašek
- 3 jabolka in 1 bučko (lahko katerokoli drugo sezonsko sadje)
- vanili sladkor in rjavi sladkor
- malo cimeta (po želji)
- rozine in malo ruma
- malo margarine in drobtin
- 100 g mletih lešnikov
- 0,5 kg svežega sira
- 2 jajčki
- 2 dcl smetane za kuhanje in 1 jajček
V poletnih dneh je osvežilna kumarična juha, ob drugihkulinaričnih priložnostih pa je tovrstna juha lahko prijetna sprememba klasični izbiri juh. Kumarična juha se lahko poje topla ali hladna. Juho pripravimo enostavno in hitro. Pripravili smo jo na sezamovem olju in za okus dodali še kumino v zrnju.
Potrebujemo
- večjo kumarico
- sezamovo olje
- strok česna
- malo čebule
- manjši zrel paradižnik
- kumino v celem
- vejico zelene
- malo kopra
- peteršilj
- 1dcl sladke smetane
- malo kisle smetane
- žlica moke
Recept za oljno osnovo »Oleolux« je sestavila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na področju maščob in olj v letu 1951.
Njena dieta »dieta proti raku s skuto in lanenin oljem«je danes sestavni del celostnega zdravljenja v mnogih klinikah, ki so zelo uspešne pri zdravljenju raka. Njen pogled na raka je celosten in zajema tako fizične kot tudi bolj subtilne ravni našega bivanja.
V nadaljevanju preberite, kako pripravimo oleolux.