Obilna letina sliv nas "prisili" poiskati raznoliko paleto receptov od slivove juhe, preko raznih peciv do marmelade. Med mnoštvom receptov za slivova peciva smo izbrali recept, pri katerem so slive nadev, ki ga predhodno skuhamo. Pecivo je vredno pohvale in sladokuscem nudi še možnosti različnih kombinacij z dodatki sladoleda, smetane, vanilijeve kreme ...
Pecivo je enostavno za pripravo in tudi dokaj hitro pripravljeno. Pri slivah je pač tako, da koščičenje zahteva svoj čas.
Res je, da je ajdova torta z brusničnim kompotom zaradi sestavin nekaj posebnega, ne moremo pa reči, da sodi med cenovno ugodne sladice. Ajdova moka, brusnični kompot, sladka smetana so slastne sestavine, a imajo svojo ceno. Torta ni zahtevna za pripravo, je pa treba predvideti kar nekaj ur za strjevanje kreme.
Namesto brusničnega kompota se lahko odločimo tudi za rdeči ribez.
Na hitro lahko naredimo okusen prigrizek, ki se lahko hrusta kar tako, lahko pa ga dodamo npr. k špargljevi panna cotti tako, da ga dekorativno zataknemo za kozarec. Prigrizek je zelo hitro pripravljen in je praktičen še posebej takrat, ko moramo porabiti sir in šunko.
Špargljev ni potrebno vedno le kuhati, lahko jih zelo enostavno in okusno pripravimo tudi v foliji, ki jo damo v pečico pri 200 stopinjah celzija. Takšna priprava špargljev v pečici nam bo vzela približno tričetrt ure. Pred tem je potrebno šparglje še olupiti. Šparglji iz folije so zares zrlo dobri in velja poskusiti nekoliko drugačen način priprave. Na takšen način pripravljeni šparglji so lahko tudi prijetno presenečenje za goste.
Ponudili smo jih z nabodili, na katere smo dali piščančje (puranje) meso, mlad krompirček, šampinjone in čebulo.
Na našem tržišču se je pojavil nov primerek jedilne buče, poimenovan Mesa Queen F1, ki si je leta 2003 priborila lovoriko buča leta. Po spletnih informacijah si lahko obetamo okusno bučo, ki jo bomo lahko po obiranju še dolgo skladiščili, vse tja do pol leta. Buča je vsestransko uporabna, lahko jo uživamo surovo, v juhah, solatah, prilogah, polnjene, pečene in ocvrte, pa tudi pri pripravi peciva bo prišla prav.
Kaj je dobro vedeti o buči Mesa Queen F1?
Čemaž ali divji česen lahko tudi konzerviramo na različne načine. Čemaž je zelo pripraven zmlet skupaj z grobo morsko soljo, saj ga lahko do naslednje sezone uporabljamo kot dodatek juham, omakam, zrezkom ... Tako pripravljena zmes je lepe zelene barve in izjemno intenzivnega vonja po čemažu. Priprava je enostavna in hitra.
Zeliščni liker, ki je na tržišču poznan pod blagovno znamko jägermeister, lahko pripravimo tudi sami doma. Pripravili ga bomo iz tistih zelišč, ki nam jih narava in vrt ponudita vsak mesec. Z doma pripravljenim jegermajstrom bomo imeli veselje, pa tudi samo vsakomesečno pripravljanje z iskanjem in dodajanjem zelišč, bo že kar "obrednega" značaja. Za nalaganje zelišč v žganje oziroma tropinovec je treba poiskati primerno steklenico. Tudi rumov lonec, ki se hermetično zapira, bo zelo primeren.
Kako pripravimo domači zeliščni liker (jegermajster)?
Domači čokoladni bonboni! Mmmmm, to je pa nekaj posebnega in za ljubitelje marcipana pregrešna dobrota. Priprava bonbonov je zelo enostavna in hitra. Nekaj bonbonov smo pripravili s pomočjo silikonskega modela, nekaj pa brez njega. K čokoladnemu oblivu smo dodali kokosovo mast, kar se je izkazalo kot odlična rešitev, boljša od margarine kot dodatka. Namesto marcipana bi lahko uporabili tudi suho sadje in ga pomočili v čokoladno maso. Lepo dekorirani so lahko tudi sladko presenečenje za obdarovanca ali obdarovanko.
Kako pripravimo domače čokoladne bonbone?
Recept za to francosko jed smo poiskali na spletu po tem, ko smo jo zasledili omenjeno v knjigi "Brezdomka v Parizu", avtorice Brigitte. Knjigo velja prebrati za boljše razumevanje življenja brezdomcev in tega, da je lahko tragičen splet življenjskih okoliščin razlog za natanek brezdomstva. Knjiga ni literarni presežek, nam pa da misliti, da birokratski in socialni sistem pri pomoči najšibkejšim, delujeta drugje podobno neuspešno kot pri nas.
Vrnimo se k francoski jedi parmentier, ki jo lahko pripravimo iz svežega pire krompirja (ali kadar nam ga kar precej ostane nepojedenega) in nadeva iz mletega mesa. Oboje, naloženo v plasteh, se popeče v pečici.
Zelo dober sadni kruh smo pripravili v 15 minutah. Ker je v receptu pecilni prašek in ne kvas, odpade kvašenje testa, pa čakanje pri njegovem vzhajanju. Predpogoj za dober kruh, katerega recept ponujamo, je le, da sadje narežemo vsaj dve uri prej in ga namočimo. Če želimo porabiti preostalo sadje, ki smo ga vložili v rum, je ta recept odličen. Sadni kruh je energijska "bomba" in je dobrodošel tudi, da ga vzamemo s seboj na smučarske počitnice.
V naslovu bi lahko izraz ravioli zamenjali tudi z empanadas ali piroškami ali z žepki wan tan. Vsi imajo podobno obliko, le nadevi so nekoliko drugačni. Raviole smo pripravili v sladki in slani varianti iz zelo enostavnega testa. Zapomniti si je potrebno le tri sestavine, ki se odmerijo v enakih količinah. Te so: gladka moka, maslo in skuta. Naše testo smo pripravili iz po 250 g vsake od omenjenih sestavin. Delo je precej olajšano, če imamo modelček za pripravo raviolov. Naredili smo sladke raviole s kislo smetano in domačo jagodno marmelado in slane iz mletega mesa in sira.
Kako naredimo raviole iz enostavnega testa iz moke, skute in masla?
Slive so sedaj dostopne že skoraj v vseh letnih časih. Še na pragu zime jih lahko kupimo v trgovinah. Ker je čas zlato, smo si olajšali pripravo peciva s kupljenim krhkim testom. Največ časa vzame koščičenje sliv, vse ostale sestavine pa hitro zmešamo. Še okoli 30 minut pečenja in pecivo je gotovo.
Kako hitro pripravimo slivovo pecivo s kislo smetano?