Kitajski rezanci, ki so pripravljeni iz pšenične moke in jajc ter nekoliko debelejši od špagetov, so ob rižu pogosta sestavina azijskih jedi. Okusni rezanci so pripravljeni zelo hitro. Posebnost azijske kuhinje je prav v tem, da v voku sestavine pripravimo zelo hitro. Tako so kitajski rezanci zelo primerni kot sestavina kosil na hitro.
Rastlina brahmi je zelišče, ki ga že od 6. stoletja uporabljajo v Ayurvedi, tradicionalni indijski medicini. Tudi sodobna medicina pripisuje rastlini brahmi številne zdravilne učinke, pri krepitvi spomina, zmanjševanju maščob v krvi, zdravljenju epilepsije in astme. Rastlina deluje tudi kot antioksidant. Rastlino brahmi smo omenili tudi v našem članku s področja Ayurvede o pretiranem hranjenju (preberete lahko tukaj).
To trajnico je možno dobiti in gojiti tudi pri nas, jo uporabljati kot čajni pripravek ali v kulinariki, kjer daje jedem grenak priokus.
V preteklosti je bila na Slovenskem sveža repa redna jed na jedilniku. V sodobni kuhinji je skoraj ni več, razen kisane repe. Sveži repi delamo krivico, saj je bogat vir vitaminov in mineralov ter ima še druge hvale vredne lastnosti. V glavnem se bomo morali po nakup sveže repe odpraviti na živilsko tržnico, občasno jo bomo našli tudi na zelenjavnem oddelku kakšne od naših samopostrežnih trgovin.
V Halozah kuhajo iz repe značilno juho, ki jo poimenujejo krhlanka, na Štajerskem podobno jed imenujejo kahlanka.
Katere so torej značilnosti sveže repe? Dodajamo še recept za pripravo jedi iz sveže repe.
Kaj pripraviti na silvestrski večer, če nimamo obilja časa za pripravo razkošne večerje? Kljub temu pa želimo goste prijetno kulinarično razvajati.
Priporočamo naslednji jedilnik
predjed: kruhki z dimljenim lososom in tatarski biftek juha: gobova juha s smetano
glavna jed: rostbif in puranji zrezki v mehiški omaki s krompirjem, popečenim na zeliščnem maslu, solata sladica: čokoladna pudingova krema, drobno pecivo in potica
Nikar ne zamahnite z roko ob tem receptu, ker cvetače ne marate. V resnici je to zelo okusna predjed, ki jo pripravimo zelo enostavno. Preliv, ki ga pripravimo, ublaži izrazit cvetačin okus. Jed ponudimo dobro ohlajeno: lahko v skupni skledi ali pa vsakemu od gostov na posebnem krožniku.
Občasno se tudi pri nas na policah trgovin pojavlja vrsta buče, imenovana čajota. Na tržnicah so čajote že stalnica, saj jih goji že marsikdo. Čajota, ki uspeva pri nas, je poimenovana tudi bodeča buča ali zelenjavna hruška in je bodičast zelen plod. V njeni izvorni domovini, Južni Ameriki, gojijo nebodeče plodove.
Čajota je hvaležna rastlina, pri kateri se lahko v kulinariki porabijo prav vsi njeni deli. Plod čajote se lahko poje surov, kuhan, pečen, ocvrt, v kompotu, omakah ... lahko se tudi zmrzne ali kandira.
Kako gojimo čajoto in kaj lahko pripravimo iz nje?
Ne moremo se pohvaliti, da smo pristaši kupljene Vegete, čeprav z njo na preprost način izboljšamo okus marsikateri jedi. Pred časom nam je kot darilo v roke prišel kozarček doma narejene vegete. To je popolnoma druga pesem: vegeta iz naravnih sestavin, ki ji rok trajanja podaljšamo z ustrezno količino soli. Z njo lahko popestrimo okus marsikateri jedi. Včasih omaka za špagete ne izpade po pričakovanjih. Žlička doma narejene vegete reši zagato. Zelenjavna juha, zelenjavne omake, meso ... vse to in še več lahko izboljšamo z vegeto.
Doma narejena darila?
Kozarčka lično dekorirane doma narejene vegete se bo kot darila razveselil tudi marsikateri predstavnik tistega dela človeške vrste, ki je manjkrat opazen za štedilnikom. Za prijateljice pa kar dodajte še lično izpisan recept.
Kako pripravimo doma narejeno vegeto?
Obenem ponujamo še nekaj zamisli za dekoriranje kozarcev z doma vloženimi dobrotami.
Se vam je že zgodilo, da se je obisk napovedal na vrat na nos. Kaj dati na mizo, če je nedelja popoldan, hladilnik pa skoraj prazen. Če se ob pudingu in mleku, kar ponavadi najdemo v shrambi, staknejo še masleni keksi in smetana, smo na dobri poti. Pudingovo pecivo s keksi se ne peče, le kuha in že zato je enostavno za pripravo. Ne na koncu, je tudi zelo slastno.
Potrebujemo:
- 1,5 l mleka
- 2 vanili in 2 čokoladna pudinga
- (rjavi) sladkor
- malo ruma, po želji
- masleni keksi
- sladka smetana, količina je odvisna od velikosti modela in debeline plasti, ki jo želite
- 1 vanilin sladkor
- kakav v prahu
Na vrtu deluje rastlina smilj, zaradi intenzivne srebrne barve svojih vejic, prav nenavadno. Okoli sebe širi omamen vonj, podoben indijski mešanici zelišč curry. Zato jo mnogi poimenujejo kar kari in uporabljajo v kulinariki podobno kot Indijci svoj curry. Rastlina je šele kratek čas uvrščena med zelišča, zato se na tujih spletnih straneh še vedno pojavljajo razmišljanja, da zelišče smilj ni primerno za jedi. Posebej cenjeno je smiljevo olje.
Mi ga prav radi uporabljamo v kulinarične namene, predvsem pri pripravi riža oziroma rižot.
Kako smilj gojimo in kako ga uporabljamo?
Fotografija: Srebrnolistno zelišče smilj (zelene vejice pripadajo infiltriranemu rožmarinu)
Primorcirastlino rukolo poznajo že dolgo, v preostalih delih Slovenije je postala modna v zadnjih letih. Rastlina, pikantnega in svojevrstnega okusa, pri kateri mlade liste največ uporabljamo za mešanje k drugim solatam, ima še mnogostransko uporabnost. S kuhanjem rukola izgublja svojo pikantnost, pa je vseeno dobrodošel dodatek k marsičemu: mesu, rižu, testeninam, omakam, namazom ali preprosto kot dekoracija različnim jedem. V Italiji iz nje pripravljajo lokalno alkoholno pijačo, imenovano rucolino, Iračani iz semena pridobivajo olje, stari Rimljani pa so jo gojili kot afrodiziak.
Kus kus običajno štejejo med žita, saj po obliki spominja na proso. V resnici je to najmanjša testenina, ki izvira iz vrst Berberov in je priljubljena jed v številnih delih sveta. V zadnjih letih se pojavlja kot sestavni del jedilnikov tudi v Sloveniji. Kus kus je ena glavnih jedi v Severni Afriki, cenjena pa je tudi v Španiji, Franciji, na Portugalskem, Malti, Cipru, Srednjem Vzhodu in drugje.
V naših trgovinah se dobi instant kus kus, ki je že toplotno obdelan, zato je njegova priprava zelo hitra in enostavna. Pripravlja se na mnogo načinov, z različnimi ribjimi, mesnimi ali zelenjavnimi prilogami, kot solata ali zelo dobra sladica. Ima nizek glikemični indeks in ga zato priporočajo tudi v dieti. Vsebuje 42 % kalcija in 2 % železa in ne vsebuje sladkorjev in vitaminov.
Poletni čas je prijeten čas za druženje s sorodniki, prijatelji in znanci. Še posebej, če je vreme obetavno in lahko prijetne tople poletne večere izkoristimo za druženje na prostem. Za gostitelje je priprava in izvedba vrtne zabave naporno delo, zato je dobra predhodna organizacija zelo dobrodošla.
Najenostavnejši način je odločitev za sistem kateringa, kjer profesionalci poskrbijo za vse in za seboj tudi pospravijo, tako da naslednjega dne na našem vrtu ni več ne duha ne sluha o vrtni zabavi. Takšna zabava je, seveda, kar precejšnje finančno breme. Zato je ceneje in tudi bolj zabavno organizirati vrtno zabavo v lastni režiji.
Kako dobro organizirati pripravo zabave v lastni režiji?