Če ni veliko časa, pa si želimo pojesti kos dobrega peciva, in so doma na voljo jabolka, potem bo ta hitri recept ta pravi. Sestavine zelo hitro zmešamo, jabolka z lupinami vred narežemo le na krhlje, pa tudi peče se ne prav dolgo.
Domači kakiji so v kleti dodobra dozoreli in treba jih je porabiti. Običajno jih je preveč, da bi jih vse pojedli sveže, zato ponujamo recept za pecivo iz belega sira in kakijev. Osnova je narejena iz albert keksov, vrhnji del pa je izjemno sočen. Ker pecivo ne vsebuje moke, le pšenični zdrob in prašek vanili pudinga, je po okusu nekoliko drugačno. Za ljubitelje sočnega peciva, zelo okusno.
Za silvestrski jedilnik predlagamo naslednje hode:
predjed - šunkini zvitki s skuto in zelišči, humus in tatarski biftek juha - kitajska kurja juha in gobova juha glavna jed - svinjska ribica v testu s šampinjoni in pršutom, krompir s koriandrom, riž z grahom in korenčkom, solata iz motovilca sladica - vanili sladoled z vročimi malinami in smetano
V nadaljevanju sledi recept za svinjsko ribico v testu, ki je enostaven za pripravo.
Rezultat tega recepta je več kot dober božični kolač, ki bo dopolnil klasično kulinarično ponudbo s potico, ki na mizi seveda na sme manjkati. Okus kolača kar kliče še k dodatni improvizaciji, saj se ga da odlično kombinirati ne le s smetano, marveč z vinskim šodojem ali vanilijevo kremo ali s kakšnim drugim prelivom. Prava pregreha vredna greha.
Kako pripravimo božični kolač z višnjami, božičnimi začimbami in staljeno čokolado?
Ogromen krompir smo skuhali, prepolovili, izdolbli, ga začinili, dodali maslo in kislo smetano ter jajček. Pet minut nadaljnje "obdelave" v mikrovalovni pečici je dovolj, da smo na mizo postavili krompir z jajčkom na oko. Simpatična sprememba.
Böfflamott je tradicionalen način bavarske priprave govedine, ki izvira iz časov zavezništva z Napoleonom v zgodnjem 19. stoletju. Najverjetneje so Francozi v času Ilirskih provinc, ko so osvajali naša ozemlja, tudi tukaj pripravljali govedino na takšen način. Priprava jedi je hitra, le kuhanje terja kar nekaj časa. Posebnost je, da zrezkov ne popečemo, marveč damo "surove" v omako in jih kuhamo. Za prilogo smo pripravili široke rezance, lahko pa so tudi kruhovi cmoki, pire krompir ali riž.
Metine liste lahko vsestransko uporabimo, tudi za pripravo domačih čokoladic. Met je veliko vrst, zato se lahko poigravamo z okusi: pomarančna meta, maroška meta, črna meta in tako naprej. Mi smo vzeli liste melise in jih "utopili" v črni čokoladi. Čokoladice pripravimo enostavno in hitro. Z njimi bomo razveselili domače, ko pridejo gostje bodo dekorativna popestritev na mizi, v darilni škatli pa posrečeno darilo.
Se obeta večja družba, ki prihaja na kosilo ali večerjo in vam manjka kakšna zamisel za predjed? Pri tem bo v pomoč naš recept, po katerem smo spekli kruh s pecilnim praškom, dodali pehtran, zelene (ali črne) olive in indijske oreščke. Lahko bi izbrali tudi kakšne druge oreščke. Kruh je posebnega okusa, pa še hitro je pripravljen. Lahko ga ponudimo kot eno izmed predjedi ali pa k raznim namazom ali narezku.
Kako pripravimo na hitro kruh s pehtranom, indijskimi oreščki in olivami?
Po komentarjih ljubiteljev slaščic na forumih, je to pecivo mnogim med najljubšimi. Predstavljajo ga kot enostavno pecivo, ki ga hiro pripravimo. S prvim se kar strinjamo, z drugim ne povsem, ker nekaj časa priprava tega peciva le terja. Se pa popolnoma strinjamo, da je izjemno dobro. Osnovno verzijo, ki jo najdete tudi na spletu, smo nekoliko "obogatili" in priredili. Zagotovo gre za recept, ki ga je treba preizkusiti.
Ime peciva je kar provokativno in bi ga bilo bolje razumeti v smislu jabolčnega peciva, ki ga pripravimo zelo na hitro. Ko poznamo sestavine, ga lahko kljub lupljenju jabolk, pripravimo v 15 minutah. Sledi še 40 minut pečenja in pecivo je gotovo. V času, ko je veliko jabolk, ali pa je nekatere vrste jabolk treba hitro pojesti, ker pričnejo gniti, pride ta recept prav. Še posebej, če nimamo veliko časa za peko peciva.
Kako pripravimo jabolčno pecivo po hitrem postopku?
Humus je tradicionalen namaz predvsem v Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in v nekaterih predelih Turčije. V zahodnem svetu je priljubljena predjed, ki jo je enostavno pripraviti in jo lahko jemo nekaj dni. Humus v arabščini pomeni čičerika in ta stročnica je osnova za pripravo namaza. Ne gre tudi brez tahinija, sezamove paste. Poiskali smo takšen recept, kot ga za pripravo humusa uporabljajo v Turčiji.
Kot predjed humus lahko ponudimo s krekerji, toastom ali kruhki.
Obilna letina sliv je dobrodošel izziv za preizkušanje priprave marmelad najrazličnejših okusov. Izbrali smo marmelado, ki jo pripravimo s črno čokolado. Izbrati moramo čokolado z vsaj 75 % vsebnosti čokolade. Z uporabo želirnega sladkorja bo marmelada hitro priipravljena.
Kako pripravimo slivovo marmelado s črno čokolado?