Radič je vrsta solate, ki ga imajo nekateri nepopisno radi, drugim pa je zoprn zaradi grenkobe. Prav grenkoba naj bi imela zdravilne učinke pri naši presnovi, delovanju jeter in vranice.
Če sta vročina in suša poleti še posebej intenzivni, bo tudi grenkoba radiča močnejša. Na spletu smo našli kar nekaj nasvetov, preizkusili pa smo tistega, za katerega smo presodili, da bi lahko učinkoval.
Kaj lahko torej storimo, da omilimo oziroma zmanjšamo grenkobo pri radiču, če nas ta moti?
Zdravilnost rdeče pese je znanstveno dokazana in kaže jo imeti redno na naših jedilnikih. Hvaležno nam bo srce, ožilje, prebavila ... Pri želji po kakšnem kilogramu manj bo zaradi nizke kaloričnosti zaželeno živilo. Vsebuje veliko železa, kalija in vitamina D9, pa tudi sladkorja, zato se ji bodo morali diabetiki v glavnem odpovedati.
Posel, okolica, družina, vsakodnevni pritiski iz vseh strani ... Le kako se sprostiti in ne zboleti?
Naravna rešitev za to je – lipov čaj. Že v davnih časih so lipov čaj uporabljali za pomirjevanje, obenem pa je učinkovit pri gripoznih boleznih, vnetju sluznice, kašlju, krčih, vnetju grla … Zato si velja pravočasno pripraviti zaloge lipovega čaja za ta čas.
Na spletu smo našli recept za pripravo napitka, ki poskrbi za izgubo kilogramov brez dodatnih aktivnosti ali diete. Sestavine napitka so preproste: med, cimet in voda. Med in cimet sta že sama po sebi zdravilna, v kombinaciji pa izboljšujeta metabolizem in bojda povzročata izgubo teže. Vsekakor pa bo ta napitek zviševal odpornost in preprečeval prehladna obolenja.
Teden ali več stara jajca, ni težko lepo olupiti. Svežajajca pa so vedno problem, saj ob lupljenju odstranimo še kar nekaj beljaka. Kot priloga k narezku na mizi niso prav lepa na oko. Po spletu smo pogledali, kakšne izkušnje z lupljenjem svežih jajc imajo uporabniki.
Piščančke na fotografiji je izdelal Ivan Halec, mojster kvačkanja iz Prekmurja..
Nekaj nasvetov za lepo lupljenje svežih jajc in zanimiv video z YouTuba.
Za kuhanje belušev ali špargljev (o pravilni uporabi poimenovanja tokrat ne bomo pisali) obstaja poseben lonec iz dveh delov. Očiščene šparglje damo v mrežast del posode, ki ga potopimo v lonec. Vršički belušev med kuho tako ostanejo nad vodo. Če nimamo takšne posode, ali je ne nameravamo kupiti, lahko improviziramo. Uporabimo globok (ali visok) lonec ter aluminijasto folijo. Iz aluminijaste folije oblikujemo obroč, ki bo nadomestil mrežast del posode in vanj damo šparglje z vršički navzgor. Tako bomo na preprost način dosegli, da bodo vršički nad gladino vode. Še enostavneje je, če šparglje zvežemo v snopič s kuhinjsko vrvico.
Zdravstvene koristi bučnih semen je z raziskavami potrdila tudi sodobna medicina. Bučna semena uživamo predvsem surova, pražena bodo izgubila večino zdravilnih učinkov. Najbolj učinkovita bodo, če jih bomo z zobmi temeljito grizljali in prepojili s slino. Kaže jih imeti zmeraj pri roki, namesto čipsa in drugih nezdravih prigrizkov.
Njihove zdravilne in hranilne učinkovine so poznali že Azteki in v Evropo so bila prinešena iz Amerike. V vzhodni Evropi in v Grčiji, kakor tudi v Indiji, ter drugod, so bučna semena pomembna v kulinariki. Včasih so bile buče jed revnejšega sloja ljudi, danes so cenjene kot vrhunska kulinarična specialiteta, z vedno novimi in novimi recepti njihove priprave.
Največja proizvajalka bučnih semen je trenutno Kitajska, sledijo ji Indija, Rusija, Ukrajina, Mehika in ZDA.
Imajo 446 kalorij v 100 g in nizek glikemični indeks - 25. Vsebujejo vitamin B in E in so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.
Čiščenje solate je praviloma zamudno. Ko se vrnemo iz službe, želimo imeti kosilo čimprej na mizi, zato je praktično solato pripraviti vnaprej. Lahko jo očistimo in shranimo v vrečko in jo damo v hladilnik. Nikakor ni primerno, da solato dlje časa namakamo v vodi, saj jo bomo osiromašili pri njeni ponudbi vitaminov in mineralov.
Solato lahko ohranimo svežo še na naslednji način: očistimo jo, operemo in damo v solatno skledo, nato pa jo pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo. Če ozračje ni pretoplo, da bi se krpa hitro posušila, bo njena vlažnost ohranila svežino solate. To zvijačo lahko uporabite tudi, ko si želite solato vnaprej pripraviti za pričakovan obisk.
Luštrek po domače imenujejo tudi magi začimba, ker nekatere spominja na tuji dodatek za jedi, čeprav z njim nima nobene povezave. Brez luštreka si skoraj ne moremo zamisliti goveje ali kurje juhe, odličen je tudi v raznih omakah.Poleti se na vrtu bohotno razrase in s primernim konzerviranjem ga lahko shranimo za uporabo v zimskih mesecih. Lahko ga sušimo ali zmrznemo, mi pa smo se odločili za pripravo luštrekove paste. Konzerviramo ga s soljo v razmerju 7:1 v korist luštreka. V zimskih mesecih dodamo luštrekovo pasto jedem, vendar vedno preden jed solimo. V nadaljevanju je napisanega še nekaj o luštreku, njegovi uporabi in zdravilnih lastnostih.
Korenček, peteršilj, zelena, por, paprika, čebula, kolerabica ... je zelenjava, ki jo lahko s pomočjo soli konzerviramo kot doma pripravljeno vegeto. Rok trajanja bo zaradi soli zagotovo kakšno leto, okus pa je neprimerljivo boljši od kupljene. S tako pripravljeno domačo vegeto začinimo juhe, omake, meso, pašte, testenine ... Pripravimo jo zelo enostavno.
O prepeličjih jajcih se da na spletu prebrati marsikaj. Veliko zapisanega prisega na to, da so prepeličja jajca izjemno zdravilna pri številnih boleznih. Preverili smo, kaj o prepeličjih jajcih pišejo nutricionisti, strokovnjaki za prehrano. Resnica ni tako zelo romantična, saj imajo prepeličja jaca več holesterola kot kurja. Zagotovo pa so prepeličja jajca popestritev v kulinariki, presenečenje za goste in prijetnega, polnega okusa. Zaradi visoke vsebnosti holesterola, jih morajo ljudje s tovrstnimi težavami ali težavami s srcem uživati zelo previdno.
Hermeliko, zdravilno in okrasno rastlino, ki izvira iz Kitajske in Koreje, v glavnem namakamo v žganje ali naredimo tinkturo iz njenih listov. Ponekod iz listov pripravljajo tudi solato. Lahko pa naredimo sok, oziroma sirup, ki ga redčimo z vodo. Pripravili smo že melisin (metin) sok (recept je tukaj), tokrat pa ponujamo nekoliko drugačno različico priprave soka iz hemelike.
Kako pripravimo sirup iz hermelike?